Analýza vlivu preferenčních hlasů při volbách do obecních zastupitelstev

Název práce: Analýza vlivu preferenčních hlasů při volbách do obecních zastupitelstev
Autor(ka) práce: Mareček, Jan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Lisa, Aleš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá přenosem vzorců volebního chování ze sněmovních na obecní volby v roce 2010. Ve volbách do Poslanecké sněmovny se naplno projevil fenomén tzv. "křížkování čtyř kandidátů zezadu", který vznikl na základě rozličných občanských iniciativ. Využívání preferenčních hlasů se u voleb do PS PČR ukázalo jako velmi efektivní způsob, jakým mohou voliči vyjádřit svou nespokojenost s neustále se opakujícím personálním obsazením. Cílem práce je zjistit, jaký dopad měly výsledky sněmovních voleb na hlasování voličů při volbách do obecních zastupitelstev, které se konaly o pět měsíců později. Text je rozdělen do čtyř kapitol. První pokládá práci teoretický základ rozebírající většinové a poměrné systémy s důrazem na preferenční hlasování. Druhá se zaměřuje na možnosti personalizace volby u jednotlivých typů voleb do zastupitelských orgánů v ČR. Kapitola třetí je pak na pomezí mezi teoretickou a empirickou částí, v níž autor mapuje fenomén personalizace volby do PS PČR z května roku 2010. Závěrečná čtvrtá kapitola sestává z autorovy analýzy vlivu preferenčního hlasování na výsledky voleb do zastupitelstva města Přerova, jejíž výsledky pak umožní zodpovědět stanovené otázky.
Klíčová slova: křížkování; občanské iniciativy; kroužkování; panašování; preferenční hlas; personalizace; sněmovní volby; obecní volby
Název práce: Analysis of the Influence of Preferential Voting on the Municipal Elections
Autor(ka) práce: Mareček, Jan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Lisa, Aleš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the transmission of voting behavior patterns from elections to the Chamber of Deputies to the Municipal elections in 2010. There has been recorded an entirely new phenomenon of preferential voting for the last four candidates on the lists during the last Parliamentary elections, which had been created by Citizens' Initiative. This kind of preferential voting has proved very effective in order to show dissatisfaction with usually always the same candidates on the lists. The aim of the thesis is to find out what was the impact of the Parliamentary elections on the voting patterns in the Municipal elections that took place five months later. The text is divided into four chapters. The first one is a theoretical basis of the thesis which deals with proportional and majority systems with a focus on preferential voting. The second chapter concentrates on the personalization of the vote in various types of elections to the Czech representative bodies. The third chapter could be characterized as a bridge between theoretical and empirical part, where the author describes the phenomenon of the preferential voting in the Chamber of Deputies in May 2010. The last (fourth) chapter consists of author's analysis of preferential voting in the Prerov Municipal elections, which in the end enables to answer the questions.
Klíčová slova: personalization; Parliamentary elections; Citizens' Initiative; preferential vote; Municipal elections

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 2. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2012
Datum obhajoby: 12. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36231/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: