Řešení konfliktu mezi představiteli exekutivní moci v poloprezidentském systému: případ Finska

Název práce: Řešení konfliktu mezi představiteli exekutivní moci v poloprezidentském systému: případ Finska
Autor(ka) práce: Havlenová, Jitka
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Kuta, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá přesunem pravomocí v rámci finské exekutivy od prezidenta směrem k předsedovi vlády. Jejím cílem je zachytit tuto postupnou změnu v rozložení pravomocí, která s sebou zároveň nesla přechod od poloprezidentského systému k systému parlamentarismu, a zjistit, jaké byly příčiny těchto změn. Práce tak má potvrdit, že v případě Finska již lze mluvit o čisté formě parlamentního režimu. Zaměřuje se i na otázku zahraniční politiky, jejíž praktický výkon bývá často předmětem sporů právě mezi představiteli exekutivy. Zde je cílem zjistit, jestli finská politika prováděná v rámci Evropské unie je na úrovni domácí, či zahraniční politiky. První část je věnovaná samotnému konceptu poloprezidentského systému, jeho vzoru, definicím a teoriím politologů, kteří se jeho problematikou zabývali. Následuje charakteristika poloprezidencialismu ve Finsku a popis procesu měnící se role prezidenta. Poslední kapitola je věnována ústavním změnám, rozboru nové ústavy a srovnání pravomocí přidělených hlavě státu a předsedovi vlády podle staré a nové ústavy.
Klíčová slova: parlamentarizace; předseda vlády; prezident; zahraniční politika; poloprezidentský systém; Finsko
Název práce: Solution of the conflict between the representatives of executive power in a semi-presidential system: the case of Finland
Autor(ka) práce: Havlenová, Jitka
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Kuta, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with the transfer of powers within the executive of the Finnish president to the Prime Minister. Its aim is to analyze the gradual change in distribution of powers which at the same time entails the transition from the semi-presidential system to parliamentarism. It also aims to find out what were the causes of these changes. The thesis should confirm that Finland can already be considered a pure parliamentary system. It focuses on the practical performance of foreign policy which is often a subject of disputes between the representatives of the executive. The aim is to find out whether the Finnish policy implemented within the European Union is at the level of domestic or foreign policy. The first part is devoted to the very concept of the semi-presidential system, its origin and different theoretical views of political scientists who have dealt with this issue. The following part deals with the characteristics of semi-presidential system in Finland and describes the process of changing the role of the president. The last chapter analyzes the constitutional amendments and the new constitution. It compares the powers assigned to the head of the state and to the Prime Minister according to the old constitution and the new one.
Klíčová slova: parliamentarization; Prime Minister; president; foreign policy; semi-prezidential system; Finland

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 2. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2012
Datum obhajoby: 12. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36065/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: