Aspekty politického a sociálního systému ovlivňující chování v rámci obchodního jednání: ČR versus ČLR

Název práce: Aspekty politického a sociálního systému ovlivňující chování v rámci obchodního jednání: ČR versus ČLR
Autor(ka) práce: Sudíková, Alena
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Odehnalová, Jitka
Oponenti práce: Vlková, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá rozdílným nastavením současného sociálního a politického systému v ČR a ČLR majícím vliv na průběh obchodního jednání mezi českým a čínským obchodním vyjednavačem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je tvořena dvěma kapitolami a praktická část třemi kapitolami. V první kapitole je na základě sekundárních dat charakterizováno vnímání obchodního jednání a jeho průběhu českým a čínským vyjednavačem. Druhá kapitola popisuje vliv nastavení současného sociálního a politického systému v ČR a ČLR na osobnost českého a čínského vyjednavače, na vybraná období života (potomek, vzdělání, manželství, zaměstnání) a vliv sociálního systému, systému zdravotnictví a důchodového systému na osobnost českého a čínského vyjednavače a témata vhodná pro konverzaci a možná konverzační tabu mezi českým a čínským obchodním partnerem. Třetí kapitola je věnována vlastnímu výzkumu, který byl proveden na základě sběru kvalitativních dat pomocí dotazníkového šetření. Čtvrtá kapitola popisuje výsledky výzkumu. V páté kapitole navrhuji možnost využití nových poznatků.
Klíčová slova: Čínská lidová republika; Česká republika; sociální systém; interkulturní obchodní jednání
Název práce: Aspects of political and social system influencing behavior in the course of the business negotiation: Czech Republic versus People´s Republic of China
Autor(ka) práce: Sudíková, Alena
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Odehnalová, Jitka
Oponenti práce: Vlková, Ivana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with the different settings of the current social and political system in the Czech Republic and the People's Republic of China that affect the course of business negotiations between Czech and Chinese business negotiator. The thesis is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part consists of two chapters and the practical part of three chapters. The first chapter is based on the secondary data which characterize how the Czech and Chinese business negotiator perceive a commercial negotiation and its progress. The second chapter describes the effect of setting the current social and political system in the Czech Republic and the People's Republic of China on the personality of Czech and Chinese business negotiators on the individual (my chosen) period of life (offspring, education, marriage, employment and the impact of the welfare system, health system and pension system on the personality of the Czech and Chinese business negotiators) and suitable topics for conversation and maybe a taboo conversation between Czech and Chinese business partner. The third chapter describes how my own research, which was based on qualitative data collection through a questionnaire survey, was performed. The fourth chapter describes the research results. In the fifth chapter I propose how to use new gained knowledge.
Klíčová slova: Social System; Czech Republic; People´s Republic of China; International Business Negotiation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 10. 2011
Datum podání práce: 31. 5. 2012
Datum obhajoby: 12. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33496/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: