Peníze, čas a informace: rakouský pohled

Název práce: Peníze, čas a informace: rakouský pohled
Autor(ka) práce: Nohejl, Jiří
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Koderová, Jitka
Oponenti práce: Plíva, Rostislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce "Peníze, čas a informace: rakouský pohled" představuje ekonomickou analýzu peněz tradičním pohledem rakouské ekonomické školy, který však obohacuje o úvahy nad rolí vzájemných vztahů systémové komplexity, času a informace. Peníze tak představuje jako emergentní fenomén, který stojí v samotných základech ekonomického systému. Spontánní procesy směny stojí za vznikem složitých ekonomických struktur, které však nejsou statické, ale naproti tomu jsou v neustálé evoluci. Vznikající komplexita znemožňuje, aby ekonomické jevy byly redukovány na agregátní veličiny a indexní čísla. Naproti tomu je třeba uvažovat o těchto problémech nejen ve vztahu k jejich struktuře, ale i ve vztahu k času, ve kterém dochází ke změně této struktury. Práce tak akcentuje vztah peněz k informační a intertemporální roli cen a úrokové míry. Tento přístup je dále aplikován na možnost veškeré komplexní ekonomické vztahy uchopit a na jejich základě provádět monetární a regulatorní politiku.
Klíčová slova: komplexita; časová struktura výroby; úroková míra; informace; čas; rakouská ekonomická škola; peníze
Název práce: Money, Time and Information: An Austrian Approach
Autor(ka) práce: Nohejl, Jiří
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Koderová, Jitka
Oponenti práce: Plíva, Rostislav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Thesis "Money, Time and Information: An Austrian Approach" presents analysis on theory of money through classic view of Austrian economics which is combined with mutual dependence of system complexity, time and information. Money are considered as market emergent phenomena and therefore as its basic element. Spontaneous processes leads into origin of complex economic structures which are not static, but in constant evolution. Emerging complexity makes reduction of economic phenomena to aggregates or index numbers impossible. It is therefore important to comprehend these problems in context of structure and time in which structural change come into existence. This thesis emphasizes relation of money to informational and intertemporal role of prices and interest rate. This approach is then applied to possibility of monetary and regulatory policy to perceive all those complex interdependencies.
Klíčová slova: interest rate; intertemporal structure of production; information; time; complexity; Autrian economics; money

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 1. 2011
Datum podání práce: 25. 5. 2012
Datum obhajoby: 11. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29986/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: