Zlepšování business procesů budováním ontologie

Název práce: Zlepšovanie business procesov budovaním ontológie
Autor(ka) práce: Elischer, Viliam
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Vacura, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predkladaná diplomová práca poskytuje v koncentrovanej podobe základné informácie o procesoch na HR oddelení konkrétnej firmy a zároveň popisuje možnosti ich zlepšenia prostredníctvom ontologického riešenia. Cieľom diplomovej práce je na základe procesnej analýzy identifikovať a následne odstrániť zistené nedostatky čím sa zabezpečí optimalizácia procesov. Okrem toho autorove riešenie umožňuje rozšíriť aplikačné možnosti súčasných informačných systémov vo vybranej spoločnosti. Výsledkom diplomovej práce je deskripcia a kategorizácia zistených nedostatkov, návrh riešenia ich odstránenia a v neposlednom rade autor poskytuje relevantné riešenie ontologickej povahy. Formálne je práca rozdelená na tri kapitoly, prvá je venovaná charakteristike prostredia firmy, druhá kapitola obsahuje podrobný rozbor náborového procesu a jeho podprocesov. Na základe zachytených poznatkov následne prebieha diskusia o spôsobe využitia informačných systémov v priebehu procesov, čo je jednou z hlavných príčin celkovej neefektivity. Tretia kapitola je zameraná na vypracovanie postupu pre odstránenie detekovaných problémov, deje sa tak prostredníctvom modelu domény HR, ktorý špecifikuje konkrétne koncepty prostredníctvom systému SKOS. Záver diplomovej práce obsahuje návrhy, ako získané riešenie aplikovať v praxi a v plnej miere využiť potenciál reprezentovaných znalostí.
Klíčová slova: model; Protégé; koncept; HR; BPMN; proces; ontológia; znalosti; SKOS
Název práce: Zlepšování business procesů budováním ontologie
Autor(ka) práce: Elischer, Viliam
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Vacura, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předkládaná diplomová práce poskytuje v koncentrované formě základní informace o procesech na HR oddělení konkrétní firmy a popisuje také možnosti jejich zlepšení za pomoci ontologického řešení. Cílem diplomové práce je identifikovat nedostatky na základě procesní analýzy a následně je odstránit a zajistit tak optimalizaci procesů. Řešení, které autor nabízí, navíc umožňuje rozšíření aplikační možnosti stávajících informačních systémů ve vybrané společnosti. Výsledkem diplomové práce je deskripce a kategorizace zjištěných nedostatků a návrh řešení jejich odstranění. Autor poskytuje také revelantní řešení ontologického charakteru. Práce se formálně člení na tři kapitoly: první kapitola je věnována charakteristice prostředí firmy, druhá kapitola obsahuje podrobný rozbor náborového procesu a jeho podprocesů. Na základě zjištěných poznatků následně probíha diskuze o způsobu využití informačních systému v průběhu procesů a jeho souvislosti s hlavními důvody celkové neefektivity. Obsahem třetí kapitoly je zpracování postupu na odstranění detekovaných problémů, k čemu dochází prostřednictvím modelu HR domény, jenž pomocí systému SKOS specifikuje konkrétní koncepty. V závěru diplomové práce jsou obsaženy návrhy, jak lze získané řešení aplikovat v praxi a v plné míre využít potenciálu reprezentovaných znalostí.
Klíčová slova: proces; model; znalosti; SKOS; ontologie; koncept; BPMN; Protégé; HR
Název práce: Business Process Improvement through development of ontology
Autor(ka) práce: Elischer, Viliam
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Řepa, Václav
Oponenti práce: Vacura, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The presented thesis offers in a wrapped form some basic information about HR procesess in an existing company and at the same time it draws new improvement options by applying an ontological solution. The aim of the thesis is based on a performed process analysis to select and resolve identified deficiencies by planed process improvements. Furthermore the author's solution enables to extend nowadays available options IT systems. The result of the diploma thesis is the description and categorisation of investigated process inefficiencies, followed by a relevant solution of ontological nature designed for elimination of the detected inefficiencies. The thesis is divided into three parts. First of them is oriented to characterise organization's environment, second part contains detailed analysis of hiring process and its subprocesses. Discussion about one of the most main uneffectivity's way, method of using IT systems in a process of process, runs on a base of knowledge contained in previous parts of the thesis.
Klíčová slova: knowledge; process; BPMN; Protégé; ontology; model; HR; concept; SKOS

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Kognitivní informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 11. 2011
Datum podání práce: 1. 5. 2012
Datum obhajoby: 11. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34772/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: