Kampaň vedená vůči výskytu krvavých diamantů

Název práce: Kampaň vedená voči výskytu krvavých diamantov
Autor(ka) práce: Vrábel, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce je komplexná deskripcia problematiky krvavých diamantov a zhodnotenie doterajšieho úsilia, konkrétnych krokov a prezentovaných myšlienok, koncepcií a stratégií na pôde Kimberleyského procesu, ako aj návrhov možných riešení a budúcich krokov organizácií Global Witness, Partnership Africa Canada, Human Rights Watch a ďalších zainteresovaných bojujúcich proti výskytu nelegálnych diamantov. Práca je rozdelená do 4 kapitol. Prvá kapitola popisuje charakteristiku a význam diamantov. Druhá kapitola je zameraná na organizácie agitujúce proti krvavým diamantom vo svete. Tretia kapitola je následne vyčlenená na definovanie a rysy pojmu zrútený štát, ktorý s problematikou krvavých diamantov často úzko súvisí. Vo štvrtej kapitole sú rozoberané konkrétne konflikty či ilegálne aktivity v Angole, Sierra Leone, Libérii, Demokratickej republike Kongo, Côte d'Ivoire, Republike Kongo a Zimbabwe.
Klíčová slova: Afrika; zrútený štát; krvavé diamanty; Kimberleyský proces; kampaň
Název práce: Kampaň vedená vůči výskytu krvavých diamantů
Autor(ka) práce: Vrábel, Peter
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je komplexní deskripce problematiky krvavých diamantů a zhodnocení dosavadního úsilí, konkrétních kroků a prezentovaných myšlenek, koncepcí a strategií na půde Kimberleyského procesu, jakož i návrhů možných řešení a budoucích kroků organizací Global Witness, Partnership Africa Canada, Human Rights Watch a dalších zainteresovaných bojujících proti výskytu nelegálních diamantů. Práce je rozdělena do 4 kapitol. První kapitola popisuje charakteristiku a význam diamantů. Druhá kapitola je zaměřena na organizace agitující proti krvavým diamantům ve světě. Třetí kapitola je následně vyčleněna na definování a rysy pojmu padlý stát, který s problematikou krvavých diamantů často úzce souvisí. Ve čtvrté kapitole jsou rozebírány konkrétní konflikty či ilegální aktivity v Angole, Sierra Leone, Libérii, Demokratické republice Kongo, Côte d'Ivoire, Republice Kongo a Zimbabwe.
Klíčová slova: padlý stát; krvavé diamanty; Afrika; Kimberleyský proces; kampaň
Název práce: Campaign against occurrence of blood diamonds
Autor(ka) práce: Vrábel, Peter
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The goal of this master thesis is a complex description of blood diamonds issues and assessment of existing efforts, specific steps and presented ideas, conceptions and strategies on the ground of Kimberley Process, as well as suggestions of possible solutions and future steps of organizations like Global Witness, Partnership Africa Canada, Human Rights Watch and other interested groups fighting against occurence of illicit diamonds. The thesis is divided into 4 chapters. The first chapter describes characteristics and significance of diamonds. The second chapter focuses on organizations agitating against blood diamonds in the world. The third chapter is subsequently designated for definition and features of the term of failed state, which is often highly connected with the blood diamonds issue. The fourth chapter analyses concrete conflicts or illegal activities in Angola, Sierra Leone, Liberia, Democratic Republic of Congo, Côte d'Ivoire, Republic of Congo and Zimbabwe.
Klíčová slova: failed state; Africa; Kimberley Process; campaign; blood diamonds

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2011
Datum podání práce: 1. 4. 2012
Datum obhajoby: 11. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33136/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: