Konfliktní diamanty v subsaharské Africe

Název práce: Konfliktné diamanty v subsaharskej Afrike
Autor(ka) práce: Bičová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce je priniesť rôzne pohľady na problematiku surovinovej závislosti krajín a vzniku konfliktov v spojitosti s diamantmi v subsaharskej Afrike a upozorniť na existenciu konfliktných diamantov a ľahostajnosť medzinárodného prostredia k ich riešeniu v nedávnej minulosti a súčasnosti. Diplomová práca sa skladá z troch kapitol. Prvá rozoberá problematiku surovinovej závislosti, samotného konfliktu a ich vzájomné prepojenie a súvislosť. Druhá kapitola je zameraná na definíciu konfliktných diamantov, medzinárodnú iniciatívu a Kimberleyský proces . Tretia kapitola predstavuje praktickú časť diplomovej práce, rozoberá dva konkrétne konflikty spojené s diamantmi a to konflikt v Angole a v Sierre Leone.
Klíčová slova: Kimberleyský proces; Sierra Leone; surovinová závislosť; konfliktné diamanty; Angola; subsaharská Afrika
Název práce: Konfliktní diamanty v subsaharské Africe
Autor(ka) práce: Bičová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce je přinést různé pohledy na problematiku surovinové závislosti zemí a vzniku konfliktů ve spojitosti s diamanty v subsaharské Africe a upozornit na existenci konfliktních diamantů a lhostejnost mezinárodního prostředí k jejich řešení v nedávné minulosti a současnosti. Diplomová práce je složena ze třech kapitol. První se zaobírá problematikou surovinové závislosti, samotného konfliktu a jejich vzájemným přepojením a souvislosti. Druhá kapitola je zaměřena na definici konfliktních diamantů, mezinárodní iniciativu a Kimberleyský proces. Třetí kapitola představuje praktickou část diplomové práce, rozebírá dva konkrétní konflikty spojené s diamanty, a to konflikt v Angole a v Sierře Leoně.
Klíčová slova: Kimberleyský proces ; Sierra Leone; surovinová závislost; konfliktní diamanty; Angola; subsaharská Afrika
Název práce: Conflict diamonds in Sub-Saharan Africa
Autor(ka) práce: Bičová, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The objective of this diploma thesis is to bring different views on the issue of resource dependence and the origins of conflicts connected to the diamonds from Sub-Saharan Africa; and to point out on the existence of conflict diamonds and the disinterest of international forum to solve this problem in the present and in the past. The diploma thesis consists of three chapters. First chapter analyses the resource dependence, conflict and the connection between them. Second chapter is focused on the definition of conflict diamonds, international initiatives and Kimberley Process. Third chapter represents the practical part of this diploma thesis, it analyses two conflicts connected to diamonds, the conflict in Angola and in Sierra Leone.
Klíčová slova: Kimberley Process; Sierra Leone; Sub-Saharan Africa; resource dependence; conflict diamonds; Angola

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 5. 2011
Datum podání práce: 31. 12. 2011
Datum obhajoby: 11. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32125/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: