Výzvy pro republiku Jemen v 21.století

Název práce: Výzvy pre republiku Jemen v 21.storočí
Autor(ka) práce: Sadovenková, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je bližšie nahliadnuť na základné problémové oblasti jemenskej spoločnosti, uskutočniť ich hlbšiu analýzu a identifikovať pravé príčiny. Konkrétne práca prináša rozbor stavu ľudského kapitálu po jeho kvantitatívnej (demografický vývoj) aj kvalitatívnej stránke (úroveň ľudského rozvoja) a analyzuje súčasnú politicko-bezpečnostnú situáciu. Venuje sa problémom so zásobami, čerpaním a využívaním dochádzajúcich prírodných zdrojov -- vody a ropy. Môže sa stať, že Jemen bude prvá krajina v histórii, ktorá svoje zásoby podzemnej vody úplne vyčerpá. Stretáva sa tu nebezpečná kombinácia prírodných podmienok, hospodárskej orientácie a úrovne používaných technológií, ktorá môže viesť k prvej humanitárnej katastrofe svojho druhu. V oblasti ťažby ropy nepatrí Jemen medzi hlavných producentov, no od tohto sektoru sú závislé verejné financie a schopnosť štátu poskytovať verejné služby.
Klíčová slova: zdroje vody; Jemenská republika; zásoby ropy; Arabská jar; populačný rast
Název práce: Výzvy pro republiku Jemen v 21.století
Autor(ka) práce: Sadovenková, Ľubica
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je blíže nahlédnout na základní problémové oblasti jemenské společnosti, provést jejich hlubší analýzu a identifikovat pravé příčiny. Konkrétně práce přináší rozbor stavu lidského kapitálu po jeho kvantitativní (demografický vývoj) i kvalitativní stránce (úroveň lidského rozvoje) a analyzuje současnou politicko-bezpečnostní situaci. Věnuje se problémům se zásobami, čerpáním a využíváním docházejících přírodních zdrojů - vody a ropy. Může se stát, že Jemen bude první země v historii, která svoje zásoby podzemní vody úplně vyčerpá. Střetává se tu nebezpečná kombinace přírodních podmínek, hospodářské orientace a úrovně používaných technologií, která může vést k první humanitární katastrofě svého druhu. V oblasti těžby ropy nepatří Jemen mezi hlavní producenty, avšak od toho sektoru jsou závislé veřejné finance a schopnost státu poskytovat veřejné služby.
Klíčová slova: zásoby ropy; zdroje vody; Arabské jaro; populační růst; Jemenská republika
Název práce: Challenges for the Republic of Yemen in the 21st century
Autor(ka) práce: Sadovenková, Ľubica
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Petr
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis aims to take a closer look at fundamental problematic areas of Yemeni society, carries out their deeper analysis and identifies the root causes. It deals specifically with human capital from quantitative(demographic trends) as well as qualitative perspective (level of human development) and analyses current political and security situation. The thesis focuses also on the natural resources -- water and oil, their depletion and estimated available amounts. Yemen will likely become the first country ever to run out of underground water resources. A combination of natural dispositions, economy orientation and technology level could possibly lead to the first humanitarian disaster of its kind. In terms of oil production, Yemen is a small exporter on the global level, however the public finance together with public services provision are on the sector highly depended.
Klíčová slova: oil reservs; population growth; Arab Spring; Republic of Yemen; water resources

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 5. 2011
Datum podání práce: 1. 12. 2011
Datum obhajoby: 11. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32053/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: