Metoda nejmenších čtverců genetickým algoritmem

Název práce: Metóda najemnších štvorcov genetickým algoritmom
Autor(ka) práce: Holec, Matúš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tichý, Vladimír
Oponenti práce: Šalamon, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom a implementáciou genetického algoritmu na aproximáciu nelineárnych matematických funkcií použitím metódy najmenších štvorcov. Jedným z cieľov tejto práce je teoreticky popísať základy genetických algoritmov. Druhým cieľom je vytvorenie programu, ktorý by bol potenciálne využívaný vedeckými ústavmi na aproximáciu empiricky nameraných dát. Textová časť práce sa okrem teoretického popisu problematiky zaoberá hlavne návrhom genetického algoritmu a celej aplikácie riešiacej daný problém. Špecifikom zadania je nutnosť aproximácie hodnôt rôznymi matematickými funkciami na viacerých intervaloch, a následná spojitosť týchto funkcií. Takúto funkciona-litu neponúka žiadny dostupný softvér.
Klíčová slova: genetický algoritmus; nelineárna aproximácia; metóda najmenších štvorcov
Název práce: Metoda nejmenších čtverců genetickým algoritmem
Autor(ka) práce: Holec, Matúš
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Tichý, Vladimír
Oponenti práce: Šalamon, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací genetického algoritmu pro aproximaci nelineárních matematických funkcí použitím metody nejmenších čtverců. Jedním z cílů této práce je teoreticky popsat základy genetických algoritmů. Druhým cílem je vytvoření programu, který by byl potenciálně využíván vědeckými ústavy na aproximaci empiricky naměřených dat. Textová část práce se kromě teoretického popisu problematiky zabývá hlavně návrhem genetického algoritmu a celé aplikace řešící daný problém. Specifikem zadání je nutnost aproximace hodnot různými matematickými funkcemi na více intervalech a následná spojitost těchto funkcí. Takovou funkciona-litu nenabízí žádný dostupný software.
Klíčová slova: metoda nejmenších čtverců; genetický algoritmus; nelineární aproximace
Název práce: Least squares method using genetic algorithm
Autor(ka) práce: Holec, Matúš
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Tichý, Vladimír
Oponenti práce: Šalamon, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis describes the design and implementation of genetic algorithm for approximation of non-linear mathematical functions using the least squares method. One objective of this work is to theoretically describe the basics of genetic algorithms. The second objective is to create a program that would be potentially used to approximate empirically measured data by the scientific institutions. Besides the theoretical description of the given subject, the text part of the work mainly deals with the design of the genetic algorithm and the whole application solving the given problem. Specific part of the assignment is that the developed application has to support approximation of points by various mathematical non-linear functions in several different intervals, and then it has to insure, that resulting functions are continuous throughout all the intervals. Described functionality is not offered by any available software.
Klíčová slova: least squares method; genetic algorithm; non-linear aproximation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 5. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 14. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32130/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: