Metody monitorování kvality dat zpracovávaných systémy pro podporu rozhodování

Název práce: Metódy monitorovania kvality dát spracovávaných systémami pre podporu rozhodovania
Autor(ka) práce: Hološková, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lorenc, Miroslav
Oponenti práce: Petráš, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Podnikové dáta možno považovať za základnú surovinu pre rozhodovací proces, tvorbu stratégií a celkový chod podniku. Z tohto dôvodu je vhodné kvalite týchto dát a jej zabezpečovaniu venovať adekvátnu pozornosť. Cieľom práce je rozpracovanie konkrétneho spôsobu zabezpečovania dátovej kvality spájajúceho tri teoretické koncepty -- analýza časových radov, dátový screening a dátové profilovanie. Pre kontrolu dát sú definované popisné charakteristiky (profily dát), ktoré sú sledované pri pravidelnom nahrávaní dát do dátového skladu (dátový screening) a porovnávané s hodnotami predikovanými vybraným predikčným modelom (analýza časových radov). Dosiahnutie tohto cieľa je založené na rešerši odbornej literatúry venovanej dátovej kvalite, následnom vymedzení problému a výbere vhodných metód k jeho riešeniu. Práca sa taktiež venuje analýze alternatívnych riešení problému ponúkaných na trhu a komparácii jej funkcionality s navrhnutým vlastným riešením.
Klíčová slova: Dátový screening; Business Intelligence; Časové rady; Dátová kvalita
Název práce: Metody monitorování kvality dat zpracovávaných systémy pro podporu rozhodování
Autor(ka) práce: Hološková, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lorenc, Miroslav
Oponenti práce: Petráš, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Podniková data lze považovat za základní surovinu pro rozhodovací proces, tvorbu strategií a celkový chod podniku. Z toho důvodu je vhodné kvalitě těchto dat a jejího zajišťování věnovat adekvátní pozornost. Cílem práce je rozpracování konkrétního způsobu zajišťování datové kvality spojujícího tři teoretické koncepty -- analýzu časových řad, datový screening a datové profilování. Pro kontrolu dat jsou definovány popisní charakteristiky (profily dat), které jsou sledované během pravidelného nahrávaní dat do datového skladu (datový screening) a porovnávány s hodnotami předikovanými vybraným predikčním modelem (analýza časových řad). Dosežení tohoto cíle je založeno na rešerši literatury věnované datové kvalitě, následném vymezení problému a výběru vhodných metod k jeho řešení. Práce se taktéž věnuje analýze alternativních řešení problému nabízených na trhu a komparaci jejich funkcionalit s vlastním řešením.
Klíčová slova: Datový screening; Časové řady; Business Intelligence; Datová kvalita
Název práce: Data Quality Monitoring Methods Applied to Data Processed by Decision Support Systems
Autor(ka) práce: Hološková, Kristína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Lorenc, Miroslav
Oponenti práce: Petráš, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The business data could be considered as the raw material for decision-making process, for the development of corporate strategies and overall running of the business. Therefore, adequate attention should be paid to quality of the data. The main goal of the diploma thesis is elaboration of a specific framework for data quality assurance, which combines three theoretical concepts: time series analysis, data screening and data profiling -- business-specific data profiles are monitored by data screening during the data warehouse ETL (extract, transform and load) process and results are afterwards compared with the values predicted by time series analysis. Achievement of this goal is based on the analysis of "data quality" in literature, exact problem definition and selection of appropriate means for its solution. Moreover, the thesis is analysing alternative solutions available on the market and comparing their functionality with the functionality of own framework, as well.
Klíčová slova: Data Screening; Time Series; Data Quality; Business Intelligence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra managementu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2011
Datum podání práce: 1. 4. 2012
Datum obhajoby: 13. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33263/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: