České bankovky : padělání a ochranné prvky

Název práce: České bankovky : padělání a ochranné prvky
Autor(ka) práce: Zajícová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žák, Květoslav
Oponenti práce: Pithart, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Kapitola, která má přinést úvod do celé problematiky peněz a jejich padělání, se nazývá "Peníze". Pomocí teoretické a empirické definice peněz jsou představeny peníze, zmíněn jejich historický vývoj ve světě i na českém území. Kapitolu uzavírá část věnovaná peněžnímu oběhu. Vývoji padělání a jeho trestání se věnuje třetí kapitola. Dále v ní nalezneme řadu konkrétních případů penězokazectví v Čechách a na Moravě a část zabývající se padělatelskými praktikami nacistů během 2. světové války v koncentračním táboře Sachsenhausen. Další kapitola se věnuje jednotlivým ochranným prvkům, které můžeme najít jak na českých tak na většině světových platidel. Pátá kapitola, kterou začíná praktická část, přináší vyobrazení českých peněz a ukazuje, kde se nachází který prvek. Analýza současné situace, což je hlavní cíl diplomové práce, je provedena v kapitole č. 6. Následuje kapitola věnovaná dotazníkovému průzkumu mezi českou veřejností, který byl provoden v únoru a březnu 2012. Obsahuje jednak základní hypotézy a vyhodnocení ale také závislosti a zajímavosti. Vzor dotazník je součástí příloh. Poslední kapitolou je závěr, kde se objeví návrhy a podněty na zlepšení povědomí o ochranných prvcích a také shrnutí celé praktické části.
Klíčová slova: mince; peníze; ochranné prvky; Česká národní banka; bankovky; padělání; Sachsenhausen; Adolf Burger
Název práce: Czech banknotes: counterfeiting and protective elements
Autor(ka) práce: Zajícová, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Žák, Květoslav
Oponenti práce: Pithart, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The chapter, which should bring a basic overview about money and its counterfeiting, is called "Money". With usage of theoretical and empirical money definitions I introduced money and its historical development in the world and also in Czech countries. The last part of this chapter explains money circulation in economics. The third chapter is about counterfeiting development and about punishments which threatened to people if they were accused of counterfeiting. We can find a lot of concrete examples of fake money in Czech Republic and a story about a nazi camp Sachsenhausen, where Hilter and its soldiers were forcing Jewish prisoner to make fake British pounds and American dollars. The next chapter contains individual protective elements which can be found on Czech and world banknotes. The practical part begins with a chapter which shows pictures of Czech banknotes with the placement of protective elements. The analysis of the current situation in the field of money counterfeiting was done in chapter No 6 (the analysis is a main goal of this thesis). The following chapter brings information about a survey (it was done in February and March 2012 among Czech public) -- initial hypothesis, evaluation and dependencies could be found there. All my proposal and initiatives which can improve the current situation are stated in the closing chapter together with a summary of the thesis practical part.
Klíčová slova: Adolf Burger; Sachsenhausen; money; Czech National Bank; banknotes; protective elements; counterfeiting; coins

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 5. 2011
Datum podání práce: 31. 12. 2011
Datum obhajoby: 13. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31887/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: