Globalizační procesy a jejich vliv na společnost na příkladu členství České republice v Evropské unii

Název práce: Globalizační procesy a jejich vliv na společnost na příkladu členství České republice v Evropské unii
Autor(ka) práce: Prokešová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Navarová, Jindřiška
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá globalizačními procesy a jejich vlivem na společnost. Cílem je provést analýzu sociálních důsledků globalizace a poukázat na to, že globalizační procesy nemají pouze důsledky ekonomické, ale i společenské. Ke zpracování bylo využito dostupné relevantní literatury, statistik a bylo realizováno dotazníkové šetření. Nejprve se práce zaměřuje na vymezení a definování pojmu globalizace, její historický vývoj a na charakteristiku globalizačních procesů. V další části je pozornost směřována ke společnosti pod vlivem globalizace a ke konkrétním aspektům, ve kterých se projevuje její vliv na společnost jako je časoprostorová komprese, identita, komunikace či národní stát. Práce se dále zabývá vstupem České republiky do Evropské unie jakožto jednoho z projevů globalizačních procesů, které náš stát a obyvatele ovlivňuje. Poslední část práce předkládá výsledky dotazníkového šetření věnované tomuto tématu. Hlavním závěrem práce je, že vliv globalizace na společnost by neměl být opomíjen, ale naopak by měl stát v centru pozornosti, neboť silně ovlivňuje naše každodenní životy.
Klíčová slova: globalizace ; společnost; globalizační procesy; Česká republika; Evropská unie
Název práce: Globalization processes and their influence on society on the example of Czech Republic's membership in the European Union
Autor(ka) práce: Prokešová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Hubinková, Zuzana
Oponenti práce: Navarová, Jindřiška
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the globalization processes and their influence on society. The aim is to analyze the social consequences of globalization and to point out that globalization processes do not have only economic but also social consequences. It was used the available literature and relevant statistics and also a survey among young Czech people was carried out. Firstly, the thesis focuses on a definition and characteristics of the concept of globalization, its historical development and the characteristics of globalization processes. In the next section, attention is payed to the influence of globalization on the society as a whole and also on specific aspects. In the last part, the paper focuses on the Czech Republic and its membership in the European Union as one of the examples of globalization processes that our state and Czech society experience. The last part presents the results of the survey devoted to this topic. The main conclusion is that the impact of globalization on society should not be neglected, and vice versa should be in the spotlight as strongly affects our everyday lives.
Klíčová slova: Czech Republic; European Union; society; globalization processes; globalization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra psychologie a sociologie řízení

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 4. 2011
Datum podání práce: 24. 8. 2011
Datum obhajoby: 18. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31589/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: