Internetová závislost – jedno z negativ rozvoje informační společnosti

Název práce: Internetová zavislosť - jedno z negatív rozvoja informačnej spoločnosti
Autor(ka) práce: Dvorská, Terézia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Šubrta, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Internetová závislosť je fenomén modernej doby. Súvisí s prenikaním internetu do všetkých oblastí spoločnosti, s možnosťami stať sa na "chate" niekým iným, zahrať si "svoje" hry, pozrieť si svoje obľúbené stránky. Prenikanie internetu do domácností je dôsledok premeny našej spoločnosti na informačnú spoločnosť, v ktorej sa kladie dôraz na získavanie informácií a ich využívanie v ďalších oblastiach života. Súčasný človek využíva internet takmer každodenne, s čím súvisí aj možný negatívny dôsledok, a to internetová závislosť. Internetová závislosť sa môže prejaviť v rôznych smeroch, môže byť spojená s komunikáciou na rôznych komunikačných kanáloch, s prezeraním nevhodných stránok, s čoraz väčšou potrebou pracovať s počítačom s využitím internetu či s čoraz väčším vysedávaním pri hraní počítačových hier. Naša práca popíše jednotlivé druhy internetových závislostí a naznačí možnosti, ktoré by mohli pomôcť zmierniť ich dôsledky pre jednotlivca. Súčasťou práce je aj praktická časť, v ktorej pomocou dotazníka vyslovíme závery tejto práce.
Klíčová slova: internetová závislosť; informatizácia; informačná spoločnosť
Název práce: Internetová závislost – jedno z negativ rozvoje informační společnosti
Autor(ka) práce: Dvorská, Terézia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Šubrta, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Internetová závislost je fenomén moderní doby. Souvisí s pronikáním internetu do všech oblastí společnosti, s možnostmi "chatovat" s někým jiným, zahrát sioblíbené hry on-line, prohlédnout si své oblíbené stránky, zjišťovat aktuální informace. Pronikání internetu do domácností je důsledek přeměny naší společnosti na informační společnost, v níž se klade důraz především na získávání informací a jejich využití v dalších oblastech života. Současný člověk využíváinternet téměř každodenně, s čímž souvisí i možný negativní důsledek jakým jenapříklad i internetová závislost. Internetová závislost se může projevit v různých směrech, může být spojena s komunikací na různých komunikačních kanálech, s prohlížením nevhodných stránek, stále větší potřebou pracovat s počítačem s využitím internetu či stále větším vysedáváním při hraní počítačových her, nebo vneposlední řadě i s přebytečným sledováním sociálních sítí. Bakalářská práce popíše jednotlivé druhy internetových závislostí a naznačímožnosti, které by mohly pomoci zmírnit jejich důsledky pro jednotlivce. Součástípráce je i praktická část, ve které pomocí dotazníku vyslovíme závěry této práce.
Klíčová slova: internetová závislost; informatizace; informační společnost
Název práce: Internetová závislosť – jedno z negatív rozvoja informačnej spoločnosti
Autor(ka) práce: Dvorská, Terézia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Šubrta, Václav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Internet addiction is a phenomenon of modern times. It is linked with Internet penetrationin into all sectors of society, with opportunities to chat with somebody or playing the game, or to watch the favorite sites. Internet penetration in households isa result of the transformation of our society to an information society where the emphasis is on gathering information and its use in other areas of life. The curren uses the Internet almost every day, which is related to the possible negative impact, and Internet addiction. Internet addiction can occur in different directions,may be associated with communication in a variety of communication channels with the viewing of inappropriate sites, with increasing computing needs using the Internet and the growing hanging around playing computer games. My work describes the different types of Internet addiction, and outline the options that could help alleviate their consequences for the individual. The work is the practical part, through a questionnaire in which to conclude this work.
Klíčová slova: internet; information society; internet addiction

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 10. 2011
Datum podání práce: 7. 5. 2012
Datum obhajoby: 19. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33836/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: