Palestina - minulost, náboženství a demokracie jako překážky samostatnosti

Název práce: Palestína - minulosť, náboženstvo a demokracia ako prekážky k samostatnosti
Autor(ka) práce: Engler, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Novotná, Yvona
Oponenti práce: Volenec, Otakar
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca sa zameriava na problematický vývoj ohľadom palestínskej samostatnosti. Prezentuje tri hľadiská, v ktorých sú rozobrané dôvody, k zhodnoteniu témy práce. V prvej časti práce je popísaný historický vývoj konfliktu so zameraním na dopady vývoja nielen politickej scény Izraela na samotnú Palestínu, ale i vývoj v oblasti ako takej a vývoj na medzinárodnom poli. Náboženstvo, ako dominantný prvok politiky nielen Izraela, ale i mnohých fundamentalistických hnutí v Palestíne, je rozobrané v druhej časti práce. V tejto časti je zameranie na definovanie Islamu a Judaizmu, ich rozdielov, ale i spoločných prvkov. Posledná časť práce popisuje krátky demokratický vývoj na palestínskych územiach. Všetky tri hľadiská majú za cieľ vysvetliť, či je možné, aby bola Palestína samostatná a v oblasti zavládol dlhotrvajúcejší mier.
Klíčová slova: Izrael; samostatnosť; Palestína; Judaizmus; Islam; demokratický proces
Název práce: Palestina - minulost, náboženství a demokracie jako překážky samostatnosti
Autor(ka) práce: Engler, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Novotná, Yvona
Oponenti práce: Volenec, Otakar
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zaměřuje na problematický vývoj ohledně palestinské samostatnosti. Prezentuje tři hlediska, v nichž jsou rozebrány důvody, ke zhodnocení tématu práce. V první části práce je popsán historický vývoj konfliktu se zaměřením na dopady vývoje nejen politické scény Izraele na samotnou Palestinu, ale i vývoj oblasti jako takové a vývoj na mezinárodním poli. Náboženství, jako dominantní prvek politiky nejen Izraele, ale i mnohých fundamentalistických hnutí v Palestině, je rozebráno ve druhé části práce. Tato část se zaměřuje na definování Islámu a judaismu, jejich rozdílů, ale i společných prvků. Poslední část práce popisuje krátký demokratický vývoj na palestinských územích. Všechny tři aspekty mají za cíl vysvětlit, zda je možné, aby byla Palestina samostatná a v oblasti zavládl dlouhodobý mír.
Klíčová slova: Izrael; Palestina; Judaizmus; demokratický proces; Islam; samostatnost
Název práce: Palestine – history, religion and democracy as obstacles to independence
Autor(ka) práce: Engler, Matej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Novotná, Yvona
Oponenti práce: Volenec, Otakar
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bachelor thesis focuses on the problematic development regarding Palestinian autonomy. It presents three aspects to evaluate the subject of this work. The first part describes the historical development of the conflict focusing on the impacts of development not only of Israel's political scene on Palestine, but also the development of the region itself and on the international scene as well. Religion, as the dominant element of politics not only in Israel, but also for many fundamentalist movements in Palestine, is discussed in the second part. This section focuses on defining Islam and Judaism, their differences, but also their common elements. The last section describes a brief democratic development in the Palestinian territories. Altogether their main purpose is to present whether it is possible for Palestine to be independent in the near future and if a longer peace is possible.
Klíčová slova: independence; Judaism; Islam; democratic process; Israel; Palestine

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 3. 2012
Datum podání práce: 10. 5. 2012
Datum obhajoby: 18. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37103/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: