Význam projektu Evropských hlavních měst kultury pro rozvoj cestovního ruchu

Název práce: Význam projektu Evropských hlavních měst kultury pro rozvoj cestovního ruchu
Autor(ka) práce: Škardová, Alžběta
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jarolímková, Liběna
Oponenti práce: Voříšková, Barbora
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zaměřuje na projekt Evropských hlavních měst kultury jako na potenciální faktor pro podporu rozvoje cestovního ruchu. První část práce zkoumá kulturní akce a festivaly, které představují inovaci v produktu kulturního cestovního ruchu, a hodnotí jejich přínosy do různých oblastí, čímž je poukázáno na multiplikační efekt těchto událostí. Popsány jsou potenciální dopady primárně v oboru cestovního ruchu, dále pak v oblastech ekonomické, sociální, kulturní a marketingové. Práce také představuje historii a fungování projektu Evropských hlavních měst kultury, s poukázáním na změny pravidel v posledních letech, jež mají posílit jeho roli jako katalyzátoru místního rozvoje. Praktická, výzkumná část na základě závěrečných zpráv měst a hodnocení externích agentur pro Evropskou komisi posuzuje reálnost zachycení těchto potenciálních přínosů v sektoru cestovního ruchu. Zpracovává statistiky o změnách návštěvnosti pořadatelských měst během kulturního roku i po jeho skončení a zabývá se tedy tím, zda může projekt přispět k podpoře cestovního ruchu i v dlouhodobém horizontu. Závěrem práce jmenuje podmínky, při nichž je možno potenciální přínosy akce realizovat.
Klíčová slova: indikátory cestovního ruchu; dopady kulturních projektů; Evropské hlavní město kultury; kulturní cestovní ruch
Název práce: Importance of the project of european capital cities of culture for development of tourism
Autor(ka) práce: Škardová, Alžběta
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jarolímková, Liběna
Oponenti práce: Voříšková, Barbora
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work focuses on project of European capital of culture as a potential factor for supporting development of tourism. The first part examines the cultural events and festivals which represents innovation in the cultural tourism product, and evaluates their benefits. These benefits are visible in different areas of development which proves multiplier effect of those events. Potential impacts are described primarily in the field of tourism, further then in economic, social, cultural and marketing fields. This thesis also introduces history and functioning of the project, with reference to changes in the rules in recent years, which were designed to strengthen its role as a catalyst for local development. Practical, research part of the thesis assesses the feasibility of achieving these potential benefits in the tourism sector, based on the final reports from cities and external agencies to the European Commission. This part works with statistics on attendance changes of the host cities during the cultural year and after and thus deals also with the question whether the project can help promote tourism in the long term. The conclusion determines the conditions under which it is possible to realize the potential benefits of event.
Klíčová slova: indicators of tourism; impacts of cultural events; European Capital of Culture; cultural tourism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 11. 2011
Datum podání práce: 5. 5. 2012
Datum obhajoby: 20. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34625/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: