Financování hromadné dopravní obslužnosti

Název práce: Financovanie hromadnej dopravnej obslužnosti
Autor(ka) práce: Šperňák, Filip
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Bačák, Otakar
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto práce je priblíženie financovania základnej dopravnej obslužnosti, ktoré bude analyzované na reálnom podniku DPMO, a.s.. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť objasňuje problematiku zabezpečenia verejnej dopravnej obslužnosti a jej kompenzáciu od objednávateľa. Rovnako obsahuje metodiku hodnotenia finančnej situácie podniku, pomocou horizontálnej a vertikálnej analýzy, pomerových ukazovateľov a analýzy čistého pracovného kapitálu. Pre vytvorenie komplexných záverov sú použité bonitné a bankrotné modely. V praktickej časti sú uvedené konkrétne zistenia z analýz DPMO, a.s. v rokoch 2006 až 2010 a v jej závere je vypracované celkové zhrnutie. Poslednú kapitolu tvorí predikcia na nasledujúce obdobia pomocou modelu, ktorý predpovie, akú dobu je ešte analyzovaný podnik životaschopný, ak sa zachovajú doterajšie trendy a nezmení výška kompenzácie za poskytovanie verejnej služby.
Klíčová slova: Finančná analýza; Bonitné a bankrotné modely; Predikcia; Kompenzácie; Dopravná obslužnosť
Název práce: Financování hromadné dopravní obslužnosti
Autor(ka) práce: Šperňák, Filip
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Bačák, Otakar
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této práce je přiblížení financování základní dopravní obslužnosti, která bude analyzována na skutečném podniku DPMO, a.s.. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická pojednává o problematice zabezpečení veřejné dopravní obslužnosti a kompenzaci od objednavatele. Zároveň obsahuje metodiku hodnocení finanční situace podniku, pomocí horizontální a vertikální analýzy, poměrových ukazatelů a analýzy čistého pracovního kapitálu. Pro vytvoření komplexních závěrů jsou aplikované bonitní a bankrotní modely. V praktické části jsou uvedeny konkrétní zjištění z analýz DPMO, a.s. v letech 2006 až 2010 a v jejím závěru je vypracované celkové shrnutí. Poslední kapitolu tvoří predikce na příští období pomocí modelu, který předpoví, jakou dobu je ještě analyzovaný podnik životaschopný, když se zachovají stávající trendy a nezmění se výška kompenzace za provoz veřejné služby.
Klíčová slova: Bonitní a bankrotní modely; Finanční analýza; Dopravní obslužnost; Predikce; Kompenzace
Název práce: Funding of basic transport services
Autor(ka) práce: Šperňák, Filip
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zelený, Lubomír
Oponenti práce: Bačák, Otakar
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to analyze the funding of basic transport services, which will be analyzed through the real business DPMO, a.s.. The report is divided into a theoretical and a practical part. The theoretical part explains the issue of providing public transport services and its compensation from the customer. It also includes a methodology for assessing the financial situation, with horizontal and vertical analysis ratios and an analysis of net working capital. To create comprehensive conclusions that are credible, the bankruptcy and creditworthy models are utilized. The practical part includes the the meticulous results from the DPMO analysis in the years 2006 to 2010, and the conclusion consists of a prepared summary. The last chapter includes a prediction for the next period using a model that predictss the time span durinch which the analyzed company is thriving if the previous trends are maintained, and if the compensation costs are not altered.
Klíčová slova: Bankruptcy and creditworthy models; Financial analysis; Prediction; Compensation; Transport services

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 2. 2012
Datum podání práce: 26. 4. 2012
Datum obhajoby: 26. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36093/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: