Informatika na základních školách

Název práce: Informatika na základních školách
Autor(ka) práce: Fabian, Ondřej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Marešová, Zdena
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce má za cíl analyzovat současný stav informatiky na různých základních školách podle zaměření. Zjistit vybavenost informačními technologiemi na základních školách, jejich vyspělost v tomto oboru, vyučované metody informatiky, znalosti učitelů a studentů v této oblasti a jejich zájem o informatiku. Podklady pro práci byly získány prostřednictvím osobních návštěv různých základních škol a konzultacemi s vedením, učiteli informatiky, externími IT spolupracovníky a žáky prvního a druhého stupně. Přínosem práce je analyzování současného stavu vybavenosti a výuky informatiky, dále potom zhotovení vlastních návrhů na realizaci výuky, vzdělanost učitelů a vybavenost základních škol. První část práce se věnuje zhodnocení současného stavu a plánovanému vývoji do budoucna. V další části jsou návrhy aplikace informačních technologií v oblasti řízení i výuky na základních školách. Závěrečná část se věnuje očekáváným přínosům návrhů a celkovému zhodnocení.
Klíčová slova: ICT plán školy; informační gramotnost; státní informační politika vzdělávání; Školní vzdělávací program
Název práce: Education of informatics on elementary school
Autor(ka) práce: Fabian, Ondřej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Marešová, Zdena
Oponenti práce: Pavlíčková, Jarmila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work aims to analyze the current state of computer science at the various elementary schools according to the focus. The work is to ascertain information technology facilities in primary schools, their maturity in this field, learning methods of science, teachers' and students' knowledge in this area and their interest in informatics. Materials for this work were obtained through personal visits to various primary schools and consultation with the heads of schools, teachers of informatics, external IT colleagues and the students of the first and second degree. The benefit of this work consists in the analyzing of the current state of facilities and the teaching of science, subsequently making own proposals for the implementation of teaching, teacher education and elementary school equipment. The first part is devoted to assessing the current status and planned development in the future. The subsequent part aims at presenting proposals in regard to the application of information technology management and teaching at elementary school. The final section is devoted to the expected benefits of the proposal and overall evaluation.
Klíčová slova: informatics literacy; ICT school plan; the state informatics policy education; School educational program

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 2. 2012
Datum podání práce: 7. 5. 2012
Datum obhajoby: 26. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35980/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: