Porovnání českých účetních předpisů s IFRS se zaměřením na dluhopisy

Název práce: Porovnanie českých účtovných predpisov s IFRS so zameraním na dlhopisy
Autor(ka) práce: Vasilišin, Ľubomír
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jirásková, Simona
Oponenti práce: Procházka, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je podať informácie o účtovaní, metódach oceňovania dlhových cenných papierov, hlavne dlhopisov z hľadiska podnikateľských jednotiek. Podrobnejšie je vysvetlené delenie a klasifikácia cenných papierov, účtovanie a oceňovanie dlhopisov diskontovaných aj kupónových podľa metód českej účtovnej legislatívy, ale aj riešenie podľa IFRS na cenné papiere so zameraním na dlhopisy. Práca zahrňuje pohľad investora a emitenta na dlhopis v účtovníctve. Obsahuje základné právne náležitosti, ktoré sa týkajú emitovania dlhopisu a náležitosti, aké musí dlhopis obsahovať z právneho hľadiska. V príkladoch sú znázornené dopady na zmeny vo výkazoch, hlavne súvahové položky a ich rozdiely pri použití metód IFRS a českej účtovnej legislatívy. V závere sú vyzdvihnuté hlavné rozdiely pri použití českej legislatívy a medzinárodných štandardov.
Klíčová slova: IAS; IFRS; reálna hodnota; cenný papier; dlhopis
Název práce: Porovnání českých účetních předpisů s IFRS se zaměřením na dluhopisy
Autor(ka) práce: Vasilišin, Ľubomír
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jirásková, Simona
Oponenti práce: Procházka, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je podat informace o účtování, metodách oceňování dluhových cenných papírů hlavně dluhopisů z hlediska podnikatelských jednotek. Podrobněji je vysvětleno dělení a klasifikace cenných papírů, účtování a oceňování dluhopisů, diskontovaných i kupónových, podle metod české účetní legislativy, ale i řešení podle IFRS na cenné papíry se zaměřením na dluhopisy. Práce zahrnuje pohled investora a emitenta na dluhopis v účetnictví. Obsahuje základní právní náležitosti, které se týkají emitování dluhopisu a náležitosti jaké musí dluhopis obsahovat z právního hlediska. V příkladech jsou znázorněny dopady na změny ve výkazech, hlavně rozvahových položek, a rozdíly při použití metod IFRS a české účetní legislativy. V závěru jsou vyzvednuty hlavní rozdíly při použití české legislativy a mezinárodních účetních standardů.
Klíčová slova: dluhopis; IAS; IFRS; cenný papír; reálna hodnota
Název práce: Comparison of czech accounting standards with IFRS, with a focus on bonds
Autor(ka) práce: Vasilišin, Ľubomír
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jirásková, Simona
Oponenti práce: Procházka, David
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main topic of this work is to provide information about accounting, methods of valuation of debt securities, mainly bonds, in terms of business units. There is detailed explaination of securities, their classification and valuation in accounting of discounted bonds and bonds with a coupon according to the methods of the czech accounting legislation and also the solution according to IFRS focusing on bonds. The work includes a view of the investor and the issuer of a bond. It contains the basic legal requirements relating to issuance of the bond and bond requirements which must contain according to the legal terms. In the examples are shown the effects of changes in the accounts, mainly balance sheet items and differences between using methods IFRS and czech accounting legislation. At the end there is a summary of the main differences between the czech legislation and international accounting standards.
Klíčová slova: IFRS; fair value; security; IAS; bond

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 11. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 26. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34387/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: