Transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně z příjmů právnických osob

Název práce: Transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně z příjmů právnických osob
Autor(ka) práce: Špetová, Aneta
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jirásková, Simona
Oponenti práce: Černý, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá "transformací účetního výsledku hospodaření na daňový základ právnických osob". Teoretická část bakalářské práce je rozdělena na čtyři samostatné kapitoly. První kapitola charakterizuje pojem účetnictví a jeho regulaci z pohledu mezinárodní i české legislativy. Druhá kapitola se věnuje dani z příjmů právnických osob. Vymezuje základní pojmy jako poplatník, předmět a základ daně, zdaňovací období a sazba daně. Třetí kapitola definuje vybrané náklady, charakterizuje je z pohledu účetního a daňového a poukazuje na možný dopad do základu daně. Poslední kapitola pojednává o úpravě základu daně na konečnou daňovou povinnost. Praktickou část tvoří komplexní příklad, který se zabývá zmíněnou problematikou. Součástí příkladu je vyplnění daňového přiznání. Cílem bakalářské práce je seznámit čtenáře s transformací, poukázat na široký okruh znalostí, který je potřeba aplikovat při stanovení daně z příjmů právnických osob.
Klíčová slova: účetní výsledek hospodaření; transformace; daň z příjmů právnických osob; ne/uznatelnost nákladu; daňový základ
Název práce: Transformation of trading income before tax to tax base for legal entity
Autor(ka) práce: Špetová, Aneta
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jirásková, Simona
Oponenti práce: Černý, Václav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis pursues "transformation of trading income before tax to tax base for legal entity". The theoretical part of this thesis is divided into four separate chapters. The first chapter characterizes a term of accountancy and its regulation from view of international and Czech legislation. The second chapter deals with the legal entity income tax. It defines basic terms as taxpayer, tax object and tax base, tax period and rate of tax. The third chapter defines the selected costs (expenses), characterizes it from view of accountancy and taxation and adverts to possible impact of it on tax base. The last chapter deals with an alternation of tax base to the final tax duty. The practical part forms an all-embracing example, which engages in mentioned issues. The filling of the tax return is part of the example. The object of this thesis is to inform the readers about the transformation, to point out to wide range of acknowledge, which to be applied by a determination of the legal entity income tax.
Klíčová slova: non-/allowable expenses (costs); tax base; income before tax; transformation; legal entity income tax

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 8. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 26. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32647/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: