Vývoj veřejného dluhu se zvláštním zřetelem na dluhovou službu od roku 1989 do současnosti

Název práce: Vývoj veřejného dluhu se zvláštním zřetelem na dluhovou službu od roku 1989 do současnosti
Autor(ka) práce: Košina, František
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Zeman, Karel
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je zpracovat vývoj veřejného dluhu České republiky se zvláštním zřetelem na vývoj dluhové služby od roku 1989 do současnosti. Téma bakalářské práce je aktuální z politického i ekonomického hlediska, jelikož se hospodaření s chronicky schodkovými rozpočty ukazuje jako vážný problém. Ukazatel dluhové služby se používá při sledování zadluženosti obcí a krajů, na národní úrovni není veřejně vykazován. V teoretické části budou charakterizovány dotčené odborné termíny a základní ekonomické teorie týkající se příjmů a výdajů veřejných financí, rozpočtového deficitu, veřejného schodku, dluhové služby a předvedení jejího výpočtu. Vlastní práce se zaměří na konkrétní vývoj veřejného dluhu a zároveň dluhové služby, na komparaci těchto dvou proměnných a bude posouzeno, jak na ně působí hospodářské a politické výkyvy. Výsledkem analýzy by mělo být nalezení odpovědi na otázku, proč dluhová služba není veřejně prezentována.
Klíčová slova: daňová teorie; veřejný dluh; dluhová služba; veřejné finance
Název práce: The development of public debt in the Czech Republic with reference to development of debt service from 1989 to present
Autor(ka) práce: Košina, František
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Zeman, Karel
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main aim of this work is to map the development of public debt in the Czech Republic with reference to development of debt service from 1989 to present. The chosen topic is current from political as well as economical point of view because the management of the budget deficit is getting worse and worse. While the debt service indicator is used for monitoring of indebtedness of villages and regions, it is not publicly presented at national level. The main technical terms and basic economic theory of income and expenditure of public finances, the budget deficit, government deficit, debt service and demonstration of its calculation are going to be explained in the theoretical part. The work itself is focused on specific developments in public debt as well as debt service and on comparison of these two variables. The analysis should answer the question why the public debt service is not presented.
Klíčová slova: public finance; tax system; debt service; public debt

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 3. 2012
Datum podání práce: 28. 5. 2012
Datum obhajoby: 25. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36836/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: