Open source účetní systémy pro podnikající fyzické osoby

Název práce: Open source účtovnícke systémy pre podnikajúce fyzické osoby
Autor(ka) práce: Malackanič, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kučera, Jan
Oponenti práce: Chlapek, Dušan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca pojednáva o open source účtovníckych systémoch vhodných pre podnikajúce fyzické osoby. Cieľom je vymedziť požiadavky na vhodný účtovnícky software pre tieto subjekty a s ohľadom na tieto požiadavky porovnať vybrané open source produkty. Hodnotené sú 3 vybrané open source produkty, ktoré následne porovnávam na základe zvolených kritérií a bodového ohodnotenia. Jedná sa o aplikácie GnuCash, KMyMoney a Skrooge. Práca je v úvode obohatená taktiež o definíciu potrieb podnikajúcich fyzických osôb v oblasti účtovníctva a je kladený dôraz na vymedzenie funkčných požiadaviek na tento účtovnícky software. Cieľom je poskytnúť hodnotenie porovnaných programov s ich výhodami aj nevýhodami. Praktické pozadie tejto práce je tvorené webovým sídlom, ktoré bude pojednávať o problematike domáceho a firemného účtovníctva a jeho popis je obsahom kapitoly číslo 6. V druhej kapitole sa práca venuje definovaniu základných pojmov a v tretej definovaniu minimálnych požiadaviek na účtovnícky software z pohľadu podnikajúcej fyzickej osoby. Kapitola číslo 4 slúži ako prehľad trhu s open source účtovníckymi systémami. V kapitole číslo 5 sú definované hodnotiace kritéria. Samotným porovnaním vybraných aplikácií sa zaoberajú kapitoly 7,8 a 9. V závere práce je vyhodnotenie splnenia stanovených cieľov.
Klíčová slova: open source; účtovnícky software; účtovníctvo; financie; Skrooge; KMyMoney; GnuCash
Název práce: Open source účetní systémy pro podnikající fyzické osoby
Autor(ka) práce: Malackanič, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kučera, Jan
Oponenti práce: Chlapek, Dušan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce pojednává o open source účetních systémech vhodných pro podnikající fyzické osoby. Cílem je vymezit požadavky na vhodný účetní software pro tyto subjekty a pomocí nich porovnat vybrané open source produkty. Hodnoceny jsou 3 vybrané open source produkty, které následně srovnávám na základě zvolených kritérií a bodového ohodnocení. Jedná sa o aplikace GnuCash, KMyMoney a Skrooge. Práce je v úvodu obohacena o definici potřeb podnikajících fyzických osob v oblasti účetnictví. Důraz je kladen na vymezení funkčních požadavků na účetní software. Cílem je poskytnout hodnocení porovnaných programů s jejich výhodami i nevýhodami. Praktické pozadí této práce je tvořeno webovým sídlem, které bude pojednávat o problematice domácího a firemního účetnictví. Popis je obsahem kapitoly číslo 6. V druhé kapitole se práce věnuje definování základních pojmů a ve třetí definování minimálních požadavků na účetních software z pohledu podnikající fyzické osoby. Kapitola číslo 4 slouží jako přehled trhu s open source účetními systémy. V kapitole číslo 5 jsou definovana hodnotící kritéria. Samotným porovnáním vybraných aplikací se zaobírají kapitoly 7,8 a 9. V závěru práce je vyhodnocení splnění stanovených cílů.
Klíčová slova: finance; Skrooge; KMyMoney; open source; GnuCash; účetovnictví; účetní software
Název práce: Open source accounting systems for entities running business as individuals
Autor(ka) práce: Malackanič, Roman
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kučera, Jan
Oponenti práce: Chlapek, Dušan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the open source accounting systems suitable for entities running business as individuals. The aim is to define the requirements for the suitable accounting software for such entities, and to compare selected open source products according to these requirements. Three selected open source products are rated and compared using the specified criteria. The beginning of the paper discusses the needs of self employed persons in accounting field, and emphasis is placed on defining the functional requirements for the accounting software. The aim is to provide an assessment of compared programs, with their advantages and disadvantages and to spread the word about open source tools and their strengths. The practical background of this thesis is formed by a site, which will deal with the issue of personal and corporate accounting and its description is contents of chapter No. 6. The second chapter of the thesis deals with definition of basic terms and the third one deals with the definition of minimum requirements for accounting software in terms of enterprising individual. Chapter No. 4 serves as an overview of the market with the open source accounting systems. There are the defined evaluation criteria in the chapter No. 5. Chapter 7, 8 and 9 deal with a comparison of selected applications. In conclusion of the thesis there is evaluation of fulfillment of the objectives.
Klíčová slova: finances; Skrooge; KMyMoney; GnuCash; accounting; open source; accounting software

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 11. 2011
Datum podání práce: 9. 5. 2012
Datum obhajoby: 25. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34534/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: