Ratingový proces a působení ratingových agentur jako součást finančního trhu

Název práce: Ratingový proces a pôsobenie ratingových agentúr ako súčasť finančného trhu
Autor(ka) práce: Balážová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Brada, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca pojednáva o ratingových agentúrach ako o výrazných a vplyvných subjektoch pôsobiacich v rámci procesov prebiehajúcich na finančných trhoch. Cieľom práce je charakteristika ratingu, predovšetkým sovereign ratingu a jeho vplyv v prostredí medzinárodného investovania. V neposlednom rade sa práca zameriava na individuálne prístupy agentúr v procesoch udeľovania ratingových známok ako aj charakteristický legislatívny rámec a snahy o zmeny regulácie a dohľadu nad agentúrami po roku 2007. Práca je rozdelená do štyroch kapitol. Prvá kapitola sa zaoberá vymedzením a špecifikáciou pojmu rating, jeho základnými členeniami a alternatívami. Druhá kapitola sa venuje ratingovým agentúram ako špecifickým subjektom, ich oligopolným postavením na trhu a kritériám prideľovania ratingových známok. Tretia kapitola sa špecifikuje na legislatívne opatrenia súvisiace s ratingovými agentúrami a zásadné pokrízové zmeny. Posledná, štvrtá, kapitola analyzuje sovereign rating a jeho význam v procese medzinárodného investovania.
Klíčová slova: investovanie; finančné trhy; legislatívny rámec; ratingové agentúry; rating
Název práce: Ratingový proces a působení ratingových agentur jako součást finančního trhu
Autor(ka) práce: Balážová, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Brada, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá ratingovými agenturami jako významnými a vlivnými subjekty na finančních trzích. Hlavním cílem této práce je popis ratingu, zejména sovereign ratingu a jeho vliv v mezinárodním investičním prostředí. Práce se také zaměřuje na jednotlivé přístupy agentur v ratingovém procesu, stejně jako na charakteristický legislativní rámec a snahu o změnu regulace a dohledu nad agenturami od roku 2007. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá definicí a specifikacemi pojmu rating, jeho členěním a alternativami. Druhá kapitola se zabývá ratingovými agenturami jako specifickými subjekty, jejich oligopolním postavením na trhu a kritériím pro přidělování ratingových známek. Třetí kapitola upřesňuje legislativní opatření týkající se ratingových agentur a zásadní změny po krizi. Poslední, čtvrtá kapitola analyzuje sovereign rating a jeho význam v procesu mezinárodního investování.
Klíčová slova: investování; ratingové agentury; rating; finanční trhy; právní rámec
Název práce: Rating process and the role of rating agencies as the part of the financial market
Autor(ka) práce: Balážová, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Blahová, Naděžda
Oponenti práce: Brada, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis deals with the rating agencies as the significant and influential subjects on the financial markets. The main aim of the thesis is a description of rating, especially sovereign rating and its impact in international investment environment. The thesis also focuses on individual approaches of agencies in the rating process as well as distinctive legislative framework and efforts to change the regulation of agencies since 2007. The thesis is divided into four chapters. The first chapter deals with the definition and specification of rating and its alternatives. The second chapter deals with the rating agencies as the specific entities, their oligopolistic market position and criteria for awarding rating marks. The third chapter specifies the legislative measures relating to credit rating agencies and the major post-crisis changes. Lastly, the fourth chapter analyzes sovereign rating and its importance in the process of international investment.
Klíčová slova: rating agencies; investment; financial markets; the legislative framework; rating

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 2. 2012
Datum podání práce: 25. 5. 2012
Datum obhajoby: 27. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36975/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: