Předčasné parlamentní volby na Slovensku 2012

Název práce: Predčasné parlamentné voľby 2012
Autor(ka) práce: Havran, Adam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Reschová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá problematikou predčasných parlamentných volieb na Slovensku v roku 2012. Pre potreby porozumenia tejto téme sa opiera o teoretický základ, ktorý sa venuje predovšetkým pomerným volebným systémom. Analyzuje nastavenia jednotlivých prvkov tohoto volebného systému a ich dopad na celkovú podobu výstupov volebného procesu. V druhej časti sa zaoberá vývojom straníckeho a volebného systému od roku 1989 s prihliadnutím na obdobie vlády Vladimíra Mečiara. V poslednej časti sa sústreďujem na obdobie vlády Ivety Radičovej a jej pád ako jednu z príčin predčasných parlamentných volieb. Analzyujem taktiež volebnú kampaň a volebné programy vybraných strán. Na záver predstavujem samotné výsledky parlamentných volieb a hľadám príčiny víťazstva strany SMER.
Klíčová slova: mečiarizmus; voľby 2012; SMER; Slovensko; volebná analýza; Iveta Radičová
Název práce: Předčasné parlamentní volby na Slovensku 2012
Autor(ka) práce: Havran, Adam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Reschová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zaobírá problematikou předčasných parlamentních voleb na Slovensku v roce 2012. Pro porozumění tomuto tématu se opírá o teoretický základ vycházející především z analýzy poměrných volebních systémů. Analyzuje nastavení jednotlivých prvků tohoto volebního systému a jejich dopad na celkovou podobu výstupů volebního procesu. V druhé části se zabývá vývojem stranického a volebního systému od roku 1989 s přihlédnutím k období vládnutí Vladimíra Mečiara. V poslední části se soustředím na období vlády Ivety Radičové a její pád jako jednu z příčin předčasných parlamentních voleb. Analyzuji také volební kampaň a volební programy vybraných stran. Na závěr představuji samotné výsledky parlamentních voleb a hledám příčiny vítězství strany SMER.
Klíčová slova: volební analýza; Slovensko; Iveta Radičova; mečiarizmus; volby 2012; SMER
Název práce: The Early Parliamentary Elections in Slovakia 2012
Autor(ka) práce: Havran, Adam
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Reschová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with the early parliamentary elections in Slovakia in 2012. It analyzes the profile of individual elements of the electoral system and their impact on the overall form of the outputs of the electoral process.The second part deals with the development of party and electoral system since 1989, taking into account the period of the government of Vladimir Meciar. The final section focuses on the period of government Iveta Radičová and its collapse as a reason for early parliamentary elections. The final section focuses on the period of government of Iveta Radičová's cabinet and its collapse as a reason for early parliamentary elections. I am also analyzing the campaign and election programs of chosen parties. Finally, I am presenting the results of the elections themselves and looking for the cause of victory of the SMER party.
Klíčová slova: elections 2012; election analysis; Iveta Radičová; Slovakia; SMER; meciarism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 12. 2011
Datum podání práce: 19. 5. 2012
Datum obhajoby: 28. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35225/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: