Svoboda vs. solidarita? Obsahová analýza blogu předsedy strany SaS

Název práce: Sloboda vs. solidarita? Obsahová analýza blogu predsedu strany SaS
Autor(ka) práce: Šebej, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá analýzou blogovacích aktivít predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka v čase od založenia blogu v roku 2007 až po parlamentné voľby v roku 2010. Cieľom tejto práce je prísť k zisteniu, či prvok solidarity v strane SaS zodpovedá solidarite tak ako ju chápe klasický liberalizmus alebo naopak, či úloha solidarity v strane SaS je nad rámec jej klasicko-liberálneho pojatia. Určité indície o postoji k solidarite môžeme získať napr. zo stanoviska SaS pri hlasovaní o eurovale, kedy SaS uprednostnila slobodu rozhodnutia pred solidaritou v rámci eurozóny, čo malo za následok pád vlády a konanie predčasných parlamentných volieb. Text je rozdelený na tri kapitoly. Prvá kapitola je tvorená teoretickým základom, ktorý rozoberá ideológiu liberalizmu. Druhú kapitolu tvorí prehľad liberálne orientovaných politickych strán na Slovensku v rokoch 1993 až 2010. Tretia kapitola pozostáva z autorovej analýzy blogovacích aktivít, ktorej výsledky umožnia zodpovedať stanovené otázky.
Klíčová slova: Solidarita; Sloboda; SaS; Richard Sulík
Název práce: Svoboda vs. solidarita? Obsahová analýza blogu předsedy strany SaS
Autor(ka) práce: Šebej, Matej
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá analýzou blogovacích aktivit předsedy strany Svoboda a Solidarita Richarda Sulíka v době od založení blogu v roce 2007 až po parlamentní volby v roce 2010. Cílem této práce je přijít ke zjištění, zda prvek solidarity ve straně SaS odpovídá solidaritě tak jak ji chápe klasický liberalismus nebo naopak, zda prvek solidarity ve straně SaS je nad rámec její klasické-liberálního pojetí. Určité indicie o postoji k solidaritě můžeme získat např. ze stanoviska SaS při hlasování o eurovalu, kdy SaS upřednostnila svobodu rozhodnutí před solidaritou v rámci eurozóny, což mělo za následek pád vlády a konání předčasných parlamentních voleb. Text je rozdělen na tři kapitoly. První kapitola je tvořena teoretickým základem, který rozebírá ideologii liberalismu. Druhou kapitolu tvoří přehled liberálně orientovaných politických stran na Slovensku v letech 1993 až 2010. Třetí kapitola sestává z autorově analýzy blogovacích aktivit, jejíž výsledky umožní zodpovědět stanovené otázky.
Klíčová slova: SaS; Solidarita; Sloboda; Richard Sulík
Název práce: Freedom vs. Solidarity? Content analysis of blogs by the chairman of the political party Freedom and Solidarity
Autor(ka) práce: Šebej, Matej
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with the analysis of blogging activities of the chairman of the political party Freedom and Solidarity, Richard Sulik since the foundation of the blog in 2007 until parliamentary elections in 2010. The aim of this work is to determine whether an element of solidarity in the party's agenda corresponds with solidarity as it understands classical liberalism or conversely, whether the role of solidarity in the party's agenda is beyond the classical-liberal approach. The text is divided into three chapters. The first chapter consists of a theoretical foundation, which analyzes the ideology of liberalism. The second chapter provides an overview of the liberal-oriented political parties in Slovakia in the years 1993 to 2010. The third chapter consists of the author's analysis of blogging activities, which in the end enables to answer the questions.
Klíčová slova: Freedom; Richard Sulik; SaS; Solidarity

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2011
Datum podání práce: 1. 1. 2012
Datum obhajoby: 28. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34174/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: