Vládní koalice na Slovensku z pohledu teorie koalic

Název práce: Vládne koalície na Slovensku z pohľadu teorií koalíc
Autor(ka) práce: Koreň, Marián
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavnou témou bakalárskej práce je rozbor jednotlivých koaličných vládnych kabinetov vzniknutých na Slovensku od roku 1998 až po rok 2012, kedy prvýkrát volebné výsledky priniesli nadpolovičnú väčšinu v parlamente pre stranu Smer. Pomocou komparácie jednotlivých vlád sa práca bude snažiť nájsť odpoveď na dve základné otázky. Aký formát koalícií je na Slovensku v tomto období najčastejší a aké stratégie volia slovenské strany pri koaličnom vyjednávaní? Pri hľadaní odpovedí na tieto otázky sa práca bude odrážať od existujúcich moderných politologických teórií. Pre lepšie pochopenie kontextu, v ktorom sa koalície na Slovensku tvoria, bude časť práce venovaná vývoju straníckeho systému od roku 1989, ako aj inštitucionálnemu prostrediu, v ktorom sa vyvýjal.
Klíčová slova: slovenský stranícky systém; teórie koalícií; slovenské vlády
Název práce: Vládní koalice na Slovensku z pohledu teorie koalic
Autor(ka) práce: Koreň, Marián
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavní témou bakalářské práce je rozbor jednotlivých koaličních vládních kabinetů vzniklých na Slovensku od roku 1998 až po rok 2012, kdy poprvét volební výsledky přinesli nadpoloviční většinu v parlamente pro stranu Smer. Za pomoci komparace jednotlivých vlád se práce bude snažit najít odpověď na dve základní otázky. Jaký formát koalic je na Slovensku v tomto období nejčastejší a jaké stratégie volí slovenské strany při koaličním vyjednávaní? Při hledání odpovědí na tyhle otázky se práce bude odrážet od existujících moderních politologických teorií. Pro lepší pochopení kontextu, v kterem se koalíce na Slovensku tvoří, bude část práce věnovaná vývoji stranického systému od roku 1989, jako i institucionálnímu prostředí, v kterým se vyvíjel.
Klíčová slova: Slovenský stranícky systém; Vládni koalice; Teorie koalic
Název práce: The colaition formation in Slovakia in terms of thories of coalition
Autor(ka) práce: Koreň, Marián
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Smetanková, Daša
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main topic of thesis is an analysis of the coalition cabinets formed in Slovakia from 1998 to 2012, when the first time election results brought an absolute majority in parliament to the party Smer. Using a comparison of particular governments, the work will seek to answer two basic questions. What format of the coalition in Slovakia during this period is the most common and what strategies are elected by Slovak parties in coalition negotiations? In search of the answers to these questions, the work will reflect existing theories of modern political sciences.For better understanding of the context in which coalition in Slovakia were formed, part of the work will be dedicated to the development of party system since 1989, and the institutional environment in which these developed.
Klíčová slova: The Theory of Political Coalitions; The coalition theories; The coalition governement

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2011
Datum podání práce: 5. 5. 2011
Datum obhajoby: 28. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/30898/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: