Elektronický podpis a jeho aplikace

Název práce: Elektronický podpis a jeho aplikácie
Autor(ka) práce: Eperješi, Vladimír
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Balada, Jakub
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je čitateľovi stručne načrtnúť aspekty súvisiace s elektronickým podpisom a jeho aplikáciou v dobe, kedy elektronizácia verejnej správy je nevyhnutným predpokladom na jej zefektívnenie a predchádzanie zbytočným nákladom. V rámci časti rozoberajúcej technickú stránku problému, sa práca zaoberá využívaním asymetrických/symetrických šifier a hashovacích algoritmov a technológiou elektronického podpisu a taktiež bezpečnosťou týchto základných atribútov úspešnej aplikácie podpisu v reálnom živote. V ďalšej časti sú rozoberané princípy elektronického podpisovania, ktoré je v dnešnej dobe postavené takmer na roveň fyzickému. Práca vo svojom jadre približuje okrem aplikácie elektronického podpisu, spolu s tým súvisiacou problematikou, taktiež technickú a legislatívnu stránku veci so zameraním na základný právny prameň elektronického podpisovania -- Zákon č. 227/2000 o elektronickom podpise. Ťažisko práce tkvie v zoznámení čitateľa so základmi aplikácie elektronického podpisu. Približuje analýzy najnovších využití elektronického podpisu, najmä v egovernmente (nové elektronické občianske preukazy, nemecký model). Práca taktiež popisuje možné alternatívy PKI, napríklad využitie tabletu pre zachytenie ručne písaného podpisu.
Klíčová slova: tablet; občiansky preukaz; certifikát; časová pečiatka; bezpečnosť; elektronický podpis
Název práce: Elektronický podpis a jeho aplikace
Autor(ka) práce: Eperješi, Vladimír
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Balada, Jakub
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je čtenáři stručně nastínit aspekty související s elektronickým podpisem a jeho aplikací v době, kdy elektronizace veřejné správy je nezbytným předpokladem pro její zefektivnění a předcházení zbytečným nákladům. V rámci části rozebírajíci technickou stránku problému, se práce zabývá využíváním asymetrických / symetrických šifer a hashovacích algoritmů a technologií elektronického podpisu a také bezpečností těchto základních atributů úspěšné aplikace podpisu v reálném životě. V další části jsou rozebírány principy elektronického podepisování, které je v dnešní době postaveny téměř na roveň fyzickému. Práce ve svém jádru přibližuje kromě aplikace elektronického podpisu, spolu s tím související problematikou, také technickou a legislativní stránku věci se zaměřením na základní právní pramen elektronického podepisování - Zákon č.. 227/2000 o elektronickém podpisu. Těžiště práce tkví v seznámení čtenáře se základy aplikace elektronického podpisu. Přibližuje analýzy nejnovějších využití elektronického podpisu, zejména v eGovernmentu (nové elektronické občanské průkazy, německý model). Práce také popisuje možné alternativy PKI, například využití tabletu pro zachycení ručně psaného podpisu.
Klíčová slova: tablet; občanský průkaz; certifikát; časové razítko; bezpečnost; elektronický podpis
Název práce: Electronic signature and its application
Autor(ka) práce: Eperješi, Vladimír
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Balada, Jakub
Oponenti práce: Buchalcevová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor thesis is to briefly outline aspects concerning electronic signature and its application in the times, when introduction of electronic devices into public administration is prerequisite in order to increase its efficiency and avoid unnecessary costs. Within the part regarding technical aspects of the issue, the thesis deals with the use of an asymmetric/symmetric codes and hash algorithms, technology of electronic signature and also the safety of these essential attributes of successful application of electronic signature in the real life. Following chapter discusses principles of electronic signature, which is nowadays built on par with physical signature. The thesis in its main part clarifies, apart from application of electronic signature and issues related therewith, also technical and legislative aspects with focus on the basic legal source of electronic signature -- Act No. 227/2000 Coll. on electronic signature. The core of the thesis is to acquaint the reader with the basics of electronic signature. It shows analysis of the latest applications of electronic signature, particularly in e-government (new electronic ID cards, the German model). The thesis describes possible alternatives to PKI, e.g. use of tablet for capturing hand written signature.
Klíčová slova: certificate; identity card; time stamp; security; electronic signature; tablet

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 2. 2012
Datum podání práce: 9. 5. 2012
Datum obhajoby: 27. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35966/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: