Aktivní politika zaměstnanosti, úspěšnost zaměstnávání osob po výkonu trestu odnětí svobody

Název práce: Aktivní politika zaměstnanosti, úspěšnost zaměstnávání osob po výkonu trestu odnětí svobody
Autor(ka) práce: Mejzlík, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se snaží analyzovat úspěšnost zapojení osob po výkonu trestu do pracovního procesu v letech 2008- 2012 a to na základě dat Vězeňské služby ČR, projektů Šance, Pomůžeme ti pracovat a Nová šance. K reintegraci této rizikové skupiny by měli sloužit prvky aktivní politiky zaměstnanosti, která má za cíl zvyšovat zaměstnanost. Hypotézou pro tuto práci je tvrzení, že finanční prostředky vynakládané v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (z evropských sociálních fondů, státního rozpočtu a municipalit) na podporu reintegrace osob po výkonu trestu jsou efektivně vynakládány v porovnání s možností, že by stát použil stejné prostředky formou pasivní politiky zaměstnanosti. Na základě analýzy získaných dat jsem vyvrátil tuto hypotézu, protože vynakládané prostředky jsou vyšší na opatření aktivní politiky zaměstnanosti než veřejné prostředky vynaložené v rámci pasivní politiky zaměstnanosti. Doporučení vycházející z práce jsou: větší individualizace a kontrola projektů řešících tuto problematiku.
Klíčová slova: zaměstnání; vzdělání; osoba po výkonu trestu
Název práce: Active employment policy whose aim is to increase employment, person returning to the labour market after thein previous imprisonment
Autor(ka) práce: Mejzlík, Marek
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vostrovská, Zdenka
Oponenti práce: Krebs, Vojtěch
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This paper aims to analyze success rate of integration of person returning to the labour market after thein previous imprisonment between years 2008-2012. This paper uses data of the prison service of the Czech Republic, projects Šance, Pomůžeme ti pracovat and Nová šance. Active employment policy whose aim is to increase employment shall serve for integration this risk-group. According to hypothesis of this paper financial funds spent within activeemployment policy (from European social funds, national budget and municipalities) for support of the integration of person after imprisonement are spent effectively are spent effectively comparing to, that state would apply the same funds through the Pasove employment policy. Based on the data analysis, I have collected, I falsify this hypothesis because of the money spent on aktive employment policy measures are higher than public funds spent in case of passive employment policy. Recommendations arising from this paper are: higher individualization and control of projects, dealing with this problems.
Klíčová slova: person after imprisonment; labor; education

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 3. 2012
Datum podání práce: 7. 5. 2012
Datum obhajoby: 29. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36854/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: