Lobbing v USA - analýza výdajů na lobbistickou činnost

Název práce: Lobing v USA - analýza výdavkov na lobistickú činnosť
Autor(ka) práce: Hazalová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Müller, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Výdavky na lobing sú v USA veľmi aktuálnou a často diskutovanou témou. Ale aj napriek mnohým odborných publikáciám o lobingu sa na problematiku výdavkov sústreďuje len niekoľko z nich. Práve tieto dôvody boli kľúčové pri voľbe témy. Táto práca sa zaoberá komplexnou analýzou príspevkov na lobing a snaží sa odpovedať na tri otázky: kto sú najväčší prispievatelia, koľko míňajú na lobing a aký je konkrétny dôvod vynaloženia týchto prostriedkov v rokoch 2001 až 2011. Text je rozdelený do troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje definícii lobingu, jeho histórii v USA a aktuálnej právnej úprave. Druhá kapitola sa zaoberá analýzou výdavkov na lobing priemyselných odvetví a organizácií i asociácií. V tretej kapitole sú podrobne spracované výdavky farmaceutického sektoru. Obe kapitoly zamerané na výdavky majú rovnakú štruktúru. Najskôr sú predstavené jednotlivé subjekty a celkové príspevky a ďalšiu časť tvorí analýza vývoja výdavkov a účel ich použitia.
Klíčová slova: farmaceutický sektor ; výdavky na lobing; Zákon o zverejňovaní informácií týkajúcich sa lobingu; lobing; priemyselné odvetvia
Název práce: Lobbing v USA - analýza výdajů na lobbistickou činnost
Autor(ka) práce: Hazalová, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Müller, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Výdaje na lobbing jsou v USA aktuálním a často diskutovaným tématem. Ale navzdory mnohým odborným publikacím o lobbingu se na problematiku výdajů soustřeďuje jenom několik z nich. Právě tyhle důvody byli klíčové při volbě tématu. Práce se zabývá komplexní analýzou příspěvků na lobbing a snaží se odpovědět na tri otázky: kdo jsou největší přispěvatelé, kolik utrácejí na lobbing a jaký je konkrétny důvod vynaložení těchto prostředků v letech 2001 až 2011. Text je rozdělen do troch kapitol. První kapitola se věnuje definici lobbingu, jeho historii v USA a aktuální právní úpravě. Druhá kapitola se zabývá analýzou výdavků na lobbing průmyslových odvětví a organizací i asociací. V třetí kapitole jsou podrobně zpracované výdavky farmaceutického sektoru. Obě kapitoly zaměřené na výdavky mají stejnou strukturu. Nejdříve jsou představené jednotlivé subjekty a celkové příspěvky a další část tvoří analýza vývoje výdavků a účel jejich použití.
Klíčová slova: farmaceutický sektor ; průmyslové odvětví; výdaje na lobbing; Zákon o zveřejňování informací týkajících se lobbingu; lobbing
Název práce: Lobbying in the USA – The analysis of lobbying spending
Autor(ka) práce: Hazalová, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Vymětal, Petr
Oponenti práce: Müller, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Lobbying spending is a current and often discussed topic in the United States. Despite plenty of publications about lobbying only few of them deal with lobbying spending. Those are the essential reasons for choosing this topic. This work focuses on complex analyses of lobbying spending and attempts to answer three questions: who are the top spenders, how much do they spend on lobbying and on which purpose between the period 2001 and 2011. The text is divided into three chapters. The first chapter deals with lobbying definition, its history in the USA and the current legislation. The second chapter analyses top industries and top lobbying spenders. The third chapter discusses the spending of pharmaceutical industry. Both last chapters have the same structure. At first, the particular subjects and overall spending are presented. The next part analyses development of spending and the aim of their use.
Klíčová slova: pharmaceutical industry; Lobbying Disclosure Act; industries; lobbying spending; lobbying

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 2. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2012
Datum obhajoby: 29. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36196/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: