Využití metod Competitive Intelligence v rodinném podniku

Název práce: Využití metod Competitive Intelligence v rodinném podniku
Autor(ka) práce: Špírek, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Molnár, Zdeněk
Oponenti práce: Střelka, Jindřich
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce je primárně zaměřena na využití konkurenčního zpravodajství (Competitive Intelligence -- CI) v praxi. Jejím cílem je především využití metod CI v malém rodinném podniku za účelem zvýšení jeho konkurenceschopnosti. K tomuto účelu jsou v práci využity metody pro analýzu získaných informací a to zejména Porterův model pěti konkurenčních sil a SWOT analýza. Tyto dvě metody umožňují analyzovat jak okolní prostředí podniku, tak i vyhodnocení jeho současné pozice a vymezení vůči konkurenci. Za účelem zvýšení konkurenceschopnosti je v práci také provedena analýza webových stránek firmy a jejích konkurentů, dle předem definovaných kritérií, vycházejících převážně z obecně uznávané metodiky WCAG 2.0. Přínosem této práce v obecné rovině je praktická ukázka možnosti využití metod CI v malém rodinném podniku. V konkrétní rovině je to pak především vyhodnocení jednotlivých provedených analýz, jejich závěry a doporučení, které z nich byly vyvozeny a dále "Návrh strategie pro zvýšení konkurenceschopnosti firmy". To vše s cílem zlepšit postavení firmy na trhu, zvýšit její konkurenceschopnost a zlepšit její strategické plánování. Vzhledem k tomu, že CI je po teoretické stránce v dnešní době již poměrně známé a dopodrobna popsané v mnoha odborných publikacích a článcích, je zde popsáno a definováno jen velmi stručně ve druhé kapitole. Hlavní část práce je věnována sběru a analýze informací o odvětví a konkurenci a jejich následnému vyhodnocení a tvorbě doporučení. Předposlední kapitola je pak věnována vytvoření návrhu strategie pro zvýšení konkurenceschopnosti firmy.
Klíčová slova: SWOT analýza; zvýšení konkurenceschopnosti; Porterův model pěti konkurenčních sil; WCAG 2.0; konkurenční zpravodajství; Competitive Intelligence
Název práce: Application of Competitive Intelligence methods in the family business
Autor(ka) práce: Špírek, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Molnár, Zdeněk
Oponenti práce: Střelka, Jindřich
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work is primarily focused on using Competitive Intelligence (CI) in practice. Its purpose is primarily to use methods CI in a small family business to increase its competitiveness. For this purpose, the work used methods to analyze the information obtained, especially Porter's five forces model and SWOT analysis. These two methods allow analyze the business environment, evaluate its current position and define the competition. In order to increase the competitiveness, the work also analyzed the company website and their competitors, according to predefined criteria, mainly based on generally accepted WCAG 2.0. The contribution of this work in general is a practical demonstration of the possibility of using techniques CI in a small family business. In concrete terms it is mainly the evaluation of individual analyzes carried out, their conclusions and recommendations drawn from it and the "Draft strategy for increasing the competitiveness of businesses." This with the aim to improve the company's market position, enhance its competitiveness and improve its strategic planning. Due to the fact that CI is a theory today already quite well known and described in detail in many scientific studies and articles, in this work is described and defined only very briefly in the second chapter. The main part is devoted to collecting and analyzing information on the industry and competitors and their subsequent evaluation and making recommendations. The penultimate chapter is devoted to design a strategy to increase competitiveness.
Klíčová slova: Porter's five forces model; WCAG 2.0; increase competitiveness; SWOT analysis; Competitive Intelligence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 10. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2012
Datum obhajoby: 28. 8. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33696/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: