Proces nominální, reálné a strukturální konvergence k EMU (na příkladě zemí Vyšegradské čtyřky)

Název práce: Proces nominálnej, reálnej a štrukturálnej konvergencie k EMÚ (na príklade krajín Vyšehradskej štvorky)
Autor(ka) práce: Staník, Damián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Škop, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
V tejto práci sa zaoberáme konvergenčným procesom v krajinách Vyšehradskej štvorky, nemáme ale ambíciu polemizovať o vhodnom načasovaní vstupu týchto krajín do eurozóny. Cieľom je predovšetkým priblížiť vývoj jednotlivých ekonomických ukazovateľov, ktoré nám poskytnú informácie potrebné na vytvorenie si obrazu o priebehu konvergencie od roku 1995 v týchto krajinách k vyspelejším krajinám Európskej únie. V úvodnej časti tejto práce rozoberáme niektoré teórie, v ktorých sa s pojmom konvergencia ešte len začalo pracovať a boli pomyselným odrazovým mostíkom v rozvoji ďalších teórií. Detailnejšie nás zaujíma Solowov model, ktorý konvergenciu medzi rozvinutými a menej rozvinutejšími krajinami predpokladá. V tejto kapitole si ukážeme, ako sa reálna konvergencia krajín meria, čo následne využijeme pri zhodnotení konvergenčných či divergenčných procesov v krajinách Vyšehradskej štvorky. Nebudeme však sledovať len vývoj reálnej konvergencie, ale, v druhej časti tejto práce, aj nominálnej, a to prostredníctvom vývoja cenových hladín a inflácie v porovnaní s eurozónou. To, že reálna a nominálna konvergencia spolu súvisia, si dokážeme v nasledujúcej časti, v ktorej sa venujeme efektu Balassa-Samuelsona. Optimálna menová oblasť a vybrané štrukturálne ukazovatele konvergenčného procesu budú predmetom záverečnej časti a skompletizujú naše pozorovanie reálnej, nominálnej a štrukturálnej konvergencie v krajinách V4.
Klíčová slova: Balassa-Samuelsonov efekt; Solowov model; konvergencia
Název práce: Proces nominální, reálné a strukturální konvergence k EMU (na příkladě zemí Vyšegradské čtyřky)
Autor(ka) práce: Staník, Damián
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Škop, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce hodnotí konvergenční proces zemí V4, nemá ale ambici polemizovat o správném načasovaní vstupu těchto zemí do EMU. Cílem je přiblížit vývoj jednotlivých ukazatelů, které nám poskytnou informace potřebné na vytvoření si obrazu o průběhu konvergence od roku 1995. V úvodní části práce popisujeme některé teorie, které s pojem konvergence začínali pracovat a byli odrazovým můstkem v rozvoji dalších teorií. Detailně nás zajímá Solow model, který konvergenci mezi rozvinutými a méně rozvinutějšími zeměmi předpokládá. V téhle kapitole si ukážeme, jak se reální konvergence zemí měří, co následně využijeme při zhodnocení konvergenčních a divergenčních procesů v zemích V4. Nebudeme sledovat jenom vývoj reálné konvergence, ale, v druhé častí práce taky nominální, a to prostřednictvím vývoje cenových hladin a inflace v porovnání s EMU. To, že reální a nominální konvergence navzájem souvisí, si dokážeme v následující části, v které se věnujeme efektu Balassa-Samuelsona. Optimální měnová oblast a vybrané strukturální ukazatele konvergenčního procesu budou předmětem závěrečné části a shrnou naše pozorování reální, nominální a strukturální konvergence zemí V4.
Klíčová slova: Balassa-Samuelson efekt; Solow model; konvergence
Název práce: Nominal, real and structural convergence process of the Visegrad group countries to the euro area
Autor(ka) práce: Staník, Damián
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Škop, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis has an ambition to evaluate the nominal, real and structural convergence process of the Visegrad group (also known as V4) countries to the euro area. It also discusses theoretical and methodological issues relating to this process. The first part of this paper deals with some theories which has just started to work with the concept of convergence and were imaginary springboard for the development of other theories. It analyses the Solow growth model that assume convergence between developed and developing countries. This chapter offers a general overview of real convergence measurement, which will be used by evaluation of convergence or divergence process in the V4 countries. We will not observe only the progress of real convergence. In the second part of this thesis we will also examine the nominal convergence trough the price level growth and development of inflation in comparison to the euro area. Next part focuses on identifying relationship between real and nominal convergence due to Balassa-Samuelson effect. The optimum currency area and selected structural parameters of the convergence process will be subject of the final part of this thesis, which will complete our observations of the real, nominal and structural convergence in the V4 countries.
Klíčová slova: Balassa-Samuelson effect ; Solow model; nominal, real and structural convergence

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 4. 2012
Datum podání práce: 30. 8. 2012
Datum obhajoby: 13. 9. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37372/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: