Jednotný model ovládání dle IFRS 10 Konsolidovaná účetní závěrka

Název práce: Jednotný model ovládania podľa IFRS 10 Konsolidovaná účtovná závierka
Autor(ka) práce: Ďurkáň, Erik
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zelenka, Vladimír
Oponenti práce: Zelenková, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Pri zostavovaní konsolidovaných účtovných výkazov je pojem ovládania a jeho koncepcie dôležitým faktorom. Existencia ovládania priamo stanovuje takzvaný konsolidačný celok a teda aj podobu konsolidovaných účtovných výkazov. Ovládajúcu jednotku, ktorá ma povinnosť zostaviť konsolidované výkazy, stanovuje koncepcia ovládania. Vývoj konceptu ovládania poukazuje na rozdielnosť zachytenia niektorých jednotiek do konsolidovaných výkazov z dôvodu klasifikácie danej jednotky ako ovládanej. Dané okolnosti nezačlenenia ovládaných jednotiek do konsolidačného celku majú priamy vplyv na vypovedaciu úlohu konsolidovaných účtovných výkazov. V prípade nezahrnutia jednotiek sa hovorí o mimo bilančnom financovaní, v ktorom často sa spomínajú jednotky zvláštneho určenia. Diplomová práca porovnáva a analyzuje dopady jednotlivých konceptov ovládania v pojatí IAS/IFRS.
Klíčová slova: IAS IFRS; Konsolidovaná účtovná závierka; Ovládanie
Název práce: Jednotný model ovládání dle IFRS 10 Konsolidovaná účetní závěrka
Autor(ka) práce: Ďurkáň, Erik
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zelenka, Vladimír
Oponenti práce: Zelenková, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Při sestavování konsolidovaných účetních výkazů je pojem ovládání a jeho koncepce důležitým faktorem. Existence ovládání přímo stanovuje takzvaný konsolidační celek a také podobu konsolidovaných Učetních výkazů. Ovládající jednotku, která má povinnost sestavit konsolidované výkazy, stanovuje koncepce ovládání. Vývoj konceptu ovládání poukazuje na rozdílnost zachycení některých jednotek do konsolidovaných výkazů z důvodu klasifikace dané jednotky jako ovládané. Dané okolnosti nezačlenění ovládaných jednotek do konsolidačního celku mají přímý vliv na vypovídací schopnost konsolidovaných učetních výkazů. V případě nezahrnutí jednotek se hovoří o mimo bilančním financování, ve kterém jsou často zmiňovány jednotky zvláštního určení. Diplomová práce porovnává a analyzuje dopady jednotlivých konceptů ovládání v pojetí IAS/IFRS
Klíčová slova: Ovladání; Konsolidovaná účetní závérka; IAS IFRS
Název práce: Single control model under IFRS 10 Consolidated Financial Statements
Autor(ka) práce: Ďurkáň, Erik
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zelenka, Vladimír
Oponenti práce: Zelenková, Marie
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The concept of control and its conceptions are an inportant factor in preparing the consolidated financial statements. The existence of the control directly determines a consolidation unit and also form of the consolidated financial statements. The concept of control states a controlling entity, that is required to prepare consolidated financial statements. The evolution of the concept of control shows to differences in capture of some entities in consolidated financial statements due to the classification as a controlled entity. Non-inclusion of controlled entities in the consolidated unit have a direct impact on the explanatory role of the consolidated financial statements. In case of unrecording some entities are talking about off-balance financing, which often are referred to special purpose entities. The thesis compares and analyzes the impact of various control concepts conceived in IAS / IFRS.
Klíčová slova: IAS IFRS; Consolidated Financial Statements; Control

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 12. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 20. 9. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35347/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: