Krize Eura nebo krize veřejných financí?

Název práce: Kríza Eura alebo kríza verejných financií?
Autor(ka) práce: Pavelčík, Pavol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řežábek, Pavel
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zameriava na súčasne hospodárske problémy v eurozóne, ktoré sú spôsobené existenciou jednej monetárnej a sedemnástich nezávislých fiškálnych politík. Teoretická časť práce sa venuje komplexnému vzťahu fiškálnej a monetárnej politiky ako aj kritériám optimálnej menovej oblasti. Praktická časť sa venuje analyzovaniu monetárnej politiky z pohľadu vývoja inflácie a inflačných diferenciálov, vývoja reálneho efektívneho menového kurzu, úverovej expanzie a vplyvu nízkych úrokových sadzieb na tvorbu bubliny trhu s nehnuteľnosťami. Analýza fiškálnej politiky sa zameriava na dodržiavanie pravidiel Paktu stability a rastu ohľadom výšky deficitu a vývoja dlhu verejných financií. V závere sa práca v krátkosti venuje popisu novej fiškálnej zmluvy a zmluvy o Európskom mechanizme pre stabilitu.
Klíčová slova: optimálna menová únia ; ECB; Pakt stability a rastu; fiškálna politika; monetárna politika; eurozóna
Název práce: Krize Eura nebo krize veřejných financí?
Autor(ka) práce: Pavelčík, Pavol
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Řežábek, Pavel
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zaměřuje na současné hospodářské problémy v eurozóně, které jsou způsobeny existencí jedné monetární a sedmnácti nezávislými fiskálními politikami. Teoretická část práce se věnuje komplexnímu vztahu fiskální a monetární politiky a kritériím optimální měnové oblasti. Praktická část se zabývá analýzou monetární politiky z pohledu vývoje inflace a inflačních diferenciálů, vývojem reálného efektivního měnového kurzu, úvěrové expanze a vlivu nízkých úrokových sazeb na vznik bubliny na nemovitostním trhu. Analýza fiskální politiky se zaměřuje na dodržování pravidel Paktu stability a růstu ohledně výšky deficitu a vývoje dluhu veřejných financí. V závěru se práce v krátkosti zabývá popisu nové fiskální smlouvy a smlouvy o Evropském mechanismu pro stabilitu.
Klíčová slova: optimální měnová unie; ECB; Pakt stability a růstu; fiskální politika; monetární politika; eurozóna
Název práce: Euro crisis or the crisis of public finance?
Autor(ka) práce: Pavelčík, Pavol
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Řežábek, Pavel
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis focuses on the current economic problems of the eurozone, which are caused by the existence of independent monetary policy and seventeen fiscal policies. The theoretical part describes the complex relationship of fiscal and monetary policies as well as the optimum currency area criteria. The practical part analyzing monetary policy in terms of inflation, inflation differentials, development of the real effective exchange rate, credit expansion and the impact of low interest rates on the creation of housing bubbles. Analysis of fiscal policy focuses on the criteria of the Stability and Growth Pact in terms of the fiscal deficit and government debt development. At the end, the diploma thesis provides a brief description of the new fiscal agreement and the European Stability Mechanism treaty.
Klíčová slova: optimal currency area; ECB; Stability and Growth Pact; fiscal policy; monetary policy; eurozone

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 12. 2011
Datum podání práce: 18. 5. 2012
Datum obhajoby: 4. 10. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35181/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: