Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) v právu EU

Název práce: Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) v právu EU
Autor(ka) práce: Králová, Tereza
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Zicha, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce, nazvaná Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) v právu EU, měla jako hlavní vytyčený cíl za pomocí podrobné analýzy vysvětlit jednotlivé prvky procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Hlavní důraz této diplomové práce je kladen na rozbor platné právní úpravy procesu posuzování vlivů na životní prostředí a její vývoj. Diplomová práce je členěna do 5 kapitol, dále obsahuje úvod, závěr, seznam zkratek, seznam obrázků, přílohu a seznam literatury. Kapitola první vymezuje pojem posuzování vlivů na životní prostředí a rozlišuje tzv. projektové (EIA) a strategické (SEA) posuzování. Druhá kapitola charakterizuje mezinárodněprávní úpravu posuzování vlivů na životní prostředí. Hlavním těžištěm této diplomové práce je kapitola třetí, která se podrobně zabývá analýzou právních předpisů týkajících se posuzování vlivů na životní prostředí na úrovni Evropské unie a na úrovni vnitrostátní právní úpravy, která je následně komparována s právními úpravami vybraných členských států Evropské unie. Čtvrtá kapitola se věnuje procesu posuzování vlivů na životní prostředí v rámci soustavy Natura 2000. Pátá kapitola obsahuje rozbor případu Temelín s ohledem na otázky posuzování vlivů na životní prostředí.
Klíčová slova: projektové posuzování; životní prostředí; stanovisko EIA; záměr; EIA; posuzování vlivů na životní prostředí
Název práce: Environmental impact assessment (EIA) in european law
Autor(ka) práce: Králová, Tereza
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Zicha, Jiří
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main goal of this diploma thesis, called Environmental impact assessment (EIA) in european law, is to explain the procedure of environmental impact assessment. Emphasis of this diploma thesis is placed on legislation dealing with the environmental impact assessment and its development. The diploma thesis is divided into five chapters, further it contains the introduction, the conclusion, the list of abbreviation, the list of pictures, attachement and the list of literature. Chapter one defines the environmental impact assessment itself and distinguishes the project (EIA) and strategic (SEA) assessment. Chapter two describes the international law concerning the environmental impact assessment. The most important part of this diploma thesis is chapter three, which contains the analysis of european and czech legislation regarding to the environmental impact assessment. The czech legislation is then compared to legislation of other member states of the EU. Chapter four characterizes the procedure of environmental impact assessment within the Natura 2000. Chapter five analyses the case Temelín with respect to environmental impact assessment.
Klíčová slova: Project; EIA; Environmental impact assessment ; Opinion on EIA; Environment; Project assessment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 10. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2012
Datum obhajoby: 6. 12. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33899/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: