Testování vlivu kvartálních výsledků a očekávání analytiků na cenu vybraných akciových titulů

Název práce: Testovanie vplyvu kvartálnych výsledkov a očakávaní analytikov na cenu vybraných akciových titulov
Autor(ka) práce: Šoltés, Viktor
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Musílek, Petr; Krabec, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom dizertačnej práce je nájdenie súvislostí medzi rastom, prípadne poklesom ceny akcie v období vyhlasovania kvartálnych výsledkov akciových spoločností a prekvapením, buď pozitívnym, alebo negatívnym v kvartálnych výsledkoch. Kvartálne výsledky sú porovnávané s odhadmi analytikov, ktorí svoje odhady publikujú na spravodajských serveroch agentúry Thomson Reuters. Túto súvislosť som sa snažil potvrdiť štatistickými metódami, kde výnos akciového titulu definovaný ako percentuálny zisk v sledovanom období je závislá premenná. Nezávislých premenných bolo zo začiatku niekoľko, postupne došlo k ich redukcii na tri vysvetľujúce premenné. K testovaniu bola použitá lineárna regresia, kde závislá premenná je výnos akciového titulu v sledovanom pätnásťdennom intervale a vysvetľujúcimi premennými sú výnos akciového indexu príslušného akciového trhu v sledovanom období, "excess impact" -- čo je miera prekvapenia z výsledkov pri zverejňovaní kvartálnych výsledkov v porovnaní s odhadmi analytikov a poslednom premennou je index VIX, index rizika alebo tiež niekedy nazývaný index strachu, ktorý určitým spôsobom odráža momentálne nálady na trhu. Na testovanie volatility výsledkov bol použitý model GARCH.
Klíčová slova: výnosy akcií; odhady analytikov; kvartálne výsledky
Název práce: Testování vlivu kvartálních výsledků a očekávání analytiků na cenu vybraných akciových titulů
Autor(ka) práce: Šoltés, Viktor
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Musílek, Petr; Krabec, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem disertační práce je nalezení souvislostí mezi růstem, případně poklesem ceny akcie v období vyhlašování kvartálních výsledků akciových společností a překvapením, buď pozitivním, nebo negativním v kvartálních výsledcích. Kvartální výsledky jsou srovnávány s odhady analytiků, kteří své odhady publikují na zpravodajských serverech agentury Thomson Reuters. Souvislost jsem se snažil potvrdit statistickými metodami, kde výnos akciového titulu byl definován jako procentní zisk v sledovaném období a je závislá proměnná. Nezávislých proměnných bylo ze začátku několik, postupně došlo k jejich redukci na tři vysvětlující proměnné. K testování byla použita lineární regrese, kde závislá proměnná je výnos akciového titulu ve sledovaném patnáctidenním období a vysvětlujícími proměnnými jsou výnos akciového indexu příslušného akciového trhu ve sledovaném období, "excess impact" - což je míra překvapení z výsledků při zveřejňování kvartálních výsledků v porovnání s odhady analytiků a posledním proměnnou je index VIX, index rizika nebo také někdy nazýván index strachu, který určitým způsobem odráží momentálně nálady na trhu. Pro testování volatility výsledků byl použit model GARCH.
Klíčová slova: výnosy akcií; kvartální výsledky; odhady analytiků
Název práce: Testing the impact of quarterly results and analysts' expectations on prices of selected equities
Autor(ka) práce: Šoltés, Viktor
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Radová, Jarmila
Oponenti práce: Musílek, Petr; Krabec, Miroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the article is to find the relationship between the growth and decline in the share price during the promulgation period of quarterly results of companies and surprise, either positive or negative in the quarterly results. Quarterly results are compared with the forecasts of analysts who publish their forecasts for quarterly results at Thomson Reuters. Relationship is confirmed statistically, where stock returns in the period is the dependent variable, independent variables are three -- return of the corresponding market index, excess impact -- measure of surprise in quarterly results in comparison with analysts' estimates and VIX index. Linear regression is used for testing of return and GARCH model is used for testing of volatility, there is focus on adaptation of actual volatility to the long-term average volatility after accidental shock.
Klíčová slova: analysts estimates; shares return ; quarterly results

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 11. 2010
Datum podání práce: 19. 11. 2012
Datum obhajoby: 13. 12. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40299/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: