Vliv přímých zahraničních investic na konkurenceschopnost vybraného regionu v ČR

Název práce: Vliv přímých zahraničních investic na konkurenceschopnost vybraného regionu v ČR
Autor(ka) práce: Lasáková, Martina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Klosová, Anna
Oponenti práce: Ihoshina, Viktorija
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá vlivem přímých zahraničních investic na konkurenceschopnost vybraného regionu v ČR. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje konkurenceschopnosti a přímým zahraničním investicím z obecného hlediska. V kapitole je nejprve charakterizován pojem konkurenceschopnost, posléze jsou nastíněny determinanty přílivu PZI a efekty investic na hostitelskou ekonomiku. Druhá kapitola je zaměřena na přímé zahraniční investice v České republice. Kapitola se zabývá historickým vývojem PZI, jejich teritoriální a odvětvovou strukturou a podporou přílivu zahraničních investic ze strany státu. Ve třetí kapitole je představen Moravskoslezský kraj jako investiční lokalita. Součástí kapitoly je analýza vlivu PZI na konkurenceschopnost kraje, která je provedena na základě srovnávání vývoje stavu PZI s vývojem vybraných makroekonomických ukazatelů.
Klíčová slova: Moravskoslezský kraj; Konkurenceschopnost; Přímé zahraniční investice
Název práce: The influence of foreign direct investment on the competitiveness of the selected region in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Lasáková, Martina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Klosová, Anna
Oponenti práce: Ihoshina, Viktorija
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the influence of foreign direct investment (FDI) on the competitiveness of the selected region in the Czech Republic. Thesis is divided into three chapters. The first chapter is devoted to the competitiveness and FDI in general. The chapter gives a definition of competitiveness and describes localization factors and effects of FDI on the host economy. The second chapter focuses on foreign direct investment in the Czech Republic. It outlines the historical development of FDI, their territorial and branch structure and the government support of the FDI inflow. The third chapter describes the Moravian-Silesian region as an investment location and analyzes the impact of FDI on the competitiveness of the region. The analysis is comprised of a comparison of FDI development and the development of selected macroeconomic indicators.
Klíčová slova: Moravian-Slesian region; Competitiveness; Foreign direct investment

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 2. 2012
Datum podání práce: 30. 11. 2012
Datum obhajoby: 21. 1. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36292/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: