Morální hazard na příkladu finanční krize

Název práce: Morální hazard na příkladu finanční krize
Autor(ka) práce: Jagošová, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Neumann, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá aspekty morálního hazardu ve finanční krizi na trhu USA v letech 2007-2009, která se poté rozšířila na globální krizi reálné ekonomiky. Cílem práce je dokázat, že společným jmenovatelem příčin krize je morální hazard, který se projevoval v praktikách a jednání účastníků trhu. Práce tak postupně zkoumá jednotlivé příčiny této krize a interpretuje je ve spojitosti s morálním hazardem. První část je teoretický základ představující princip morálního hazardu pomocí Teorie zastoupení, v dalších kapitolách první části je tato teorie rozvedena v oblasti finančního trhu. Druhá část práce popisuje vznik a průběh finanční krize. Představuje úvod do událostí krize, avšak v této části zatím nejsou vysvětleny důvody a příčiny. Třetí část práce je stěžejní, kde je syntézou dvou předchozích kapitol odhalena role morálního hazardu na vzniku finanční krize. Postupně jsou popisovány praktiky, které byly využívány na trhu, a vysvětluji zde podstatu jejich fungování, která byla často svázána s morálním hazardem. Tato část se věnuje i morálnímu hazardu v lidské společnosti, který má samozřejmě přesah i do oblasti financí. Poslední část práce se zabývá regulací finančních trhů v návaznosti na možnosti eliminace morálního hazardu.
Klíčová slova: morální hazard; regulace; sekuritizace; finanční zprostředkování; teorie zastoupení; finanční krize
Název práce: Moral hazards in terms of the financial crisis
Autor(ka) práce: Jagošová, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Žamberský, Pavel
Oponenti práce: Neumann, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis focuses on the moral hazard aspects in the financial crisis on the USA market in the years 2007-2009, that later became known as a global crisis of real economic. The thesis aim is to prove a role of moral hazard in the financial crisis origins, role that can be detected in the activities and behavior of the market participants. There is a survey of the individual causes of the crisis and interpretation in the terms of moral hazard. First part of the thesis focuses on the theoretical basics of moral hazard that is being represented by the Principal-Agent Problem. This theory is further applied on the financial market theories. Second part of the thesis describes the origin and development of the financial crisis. It represents the introduction of the crisis without exploring the causes. The third part of the thesis is the core part, there is presented the role of moral hazard in the financial crisis due to the synthesis of the two previous parts. Item by item there are introduced the activities on the crisis market, where the principle of these activities is presented in terms of moral hazard. This part also includes moral hazard in the society that influences also the financial market. The last part focuses on the regulation of the financial markets in connection with the possibilities of moral hazard elimination.
Klíčová slova: pricipal agent problem; securitization; financial intermediaries; financial crisis; moral hazard; regulation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 3. 2012
Datum podání práce: 10. 12. 2012
Datum obhajoby: 22. 1. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36667/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: