Význam voleb a nastavení volebního systému při změně režimu v zemích střední Evropy

Název práce: Význam voleb a nastavení volebního systému při změně režimu v zemích střední Evropy
Autor(ka) práce: Urbanová, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Kuta, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá procesy přechodů k demokracii a souvisejícím ustanovování volebních systémů v průběhu nebo po pádu autoritářského režimu v Československu, Maďarsku a Polsku. Cílem práce je analyzovat události, které s pádem režimu souvisely a objasnit vliv a důležitost výběru volebního systému, který napomohl ustanovení a udržení demokracie v těchto zemích. První kapitola se zabývá volebními systémy. Druhá kapitola se týká procesů přechodů k demokracii a jejich klasifikování. Třetí kapitola se zabývá konkrétními případovými studiemi o jednotlivých srovnávaných zemích. Každá ze srovnávaných zemí prošla rozdílným typem přechodu k demokracii z hlediska ustanovování nového, demokratického režimu. Role elit byla v každé zemi jiná -- v Maďarsku byla jejich důležitost zdůrazněna, v Československu byly elity odstupujícího režimu zcela potlačeny díky společenské podpoře nové demokratické opozice, v Polsku se vládnoucí elity snažily o poklidné řešení situace s tím, že si chtěly ponechat co největší moc (o kterou je ale opozice rychle připravila). Volební systémy pro podporu tohoto procesy byly taky odlišné, ve všech zemích se ale podařilo transformací projít bez větších problémů. Důležitost volebních procesů souvisela zejména s obnovením a obrozením stranického systému, který se ukázal jako stavební kámen politického systému demokratických zemí.
Klíčová slova: Československo; přechod k demokracii; volební systémy; Maďarsko; Polsko; volby
Název práce: The Importance of Elections and Electoral System Formation during the Change of Regime in Central European countries
Autor(ka) práce: Urbanová, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Kuta, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis deals with processes of transition to a democracy and related formation of electoral systems during or after the collapse of authoritarian regimes in Czechoslovakia, Hungary and Poland. The aim is to analyze events connected with the collapse of regime and to explain the influence and the importance of electoral system selection, which helped with the creating and preservation of democracy in these countries. The first chapter deals with electoral systems. The second chapter analyzes processes of transition to democracy. The third chapter deals with specific case studies on individual countries compared. From the point of view of the new democratic regime establishment, each of the country in question went through the different mode of transition to a democracy. In each country the role of elites was different -- their importance was emphasized in Hungary, on the other hand the elite of the previous regime in Czechoslovakia were suppressed thanks to the social support to a new democratic opposition. In Poland they tried to find the calm solution of the situation, they wanted as much power as possible (which they were deprived of by the opposition very quickly).The electoral systems for the support of transition process to democracy were also different, the transformation however was without bigger problems in each of the three countries. The importance of electoral processes related especially to the restoration and revival of party system, which proved to be a basic stone of political system in the democratic countries.
Klíčová slova: Czechoslovakia; Poland; Hungary; electoral systems; transition to democracy; elections

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 2. 2012
Datum podání práce: 10. 1. 2013
Datum obhajoby: 28. 1. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35936/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: