Fundamentální analýza volatility spotového kursu

Název práce: Fundamentálna analýza volatility spotového kurzu
Autor(ka) práce: Vasiľ, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Brůna, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá devízovým trhom, jeho veľkosťou, štruktúrou a súčasným postavením devízového trhu voči ostaným trhom. Opisuje významný ukazovateľ vývoja devízového trhu, ktorým je menový kurz, jeho vývin, funkciu a volatilitu. Práca poukazuje na rôzne teoretické prístupy k determinácií menového kurzu od historický prvých teoretických modelov až po súčasné zložité chápanie fluktuácie menového kurzu. Poukazuje na to ako jednotlivé teórie pristupujú k faktorom ovplyvňujúcim devízový kurz, na ich prednosti a nedostatky, nie len na teoretickej, ale aj empirickej úrovni. Empiricky dokazuje zlyhávanie vybraných teoretických prístupov a to z rady faktorov, ktoré nie sú v teórii obsiahnuté a rôznych predpokladov, ktoré v súčasnej otvorenej ekonomike, v akej sa nachádzajú členské štáty Európskej únie, nie je možné dosiahnuť.
Klíčová slova: menový pár; devízový trh; volatilita
Název práce: Fundamentální analýza volatility spotového kursu
Autor(ka) práce: Vasiľ, Roman
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Brůna, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá devizovým trhem, jeho velikostí, strukturou a současným postavením devizového trhu vůči ostatním trhům. Popisuje významný ukazatel vývoje devizového trhu, kterým je měnový kurz, jeho vývin, funkci a volatilitu. Práce poukazuje na různé teoretické přístupy k determinaci měnového kurzu od historický prvních teoretických modelů až po současné složité chápání fluktuace měnového kurzu. Poukazuje na to jak jednotlivé teorie přistupují k faktorům ovlivňujícím devizový kurz, na jejich přednosti a nedostatky, ne jen na teoretické, ale i empirické úrovni. Empiricky dokazuje selhávání vybraných teoretických přístupů a to z řady faktorů, které nejsou v teorii obsaženy a různých předpokladů, které v současné otevřené ekonomice, v jaké se nacházejí členské státy Evropské unie, není možné dosáhnout.
Klíčová slova: volatilita; měnový pár; devizový trh
Název práce: Fundamental analysis of volatility of spot rate
Autor(ka) práce: Vasiľ, Roman
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Brůna, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the exchange market, its size, structure and current status towards other markets. It describes an important indicator of the progress of the exchange market and its development, function and volatility. This indicator is called exchange rate. This work mentions various theoretical approaches which deals with the determination of the exchange rate going through the first theoretical models up to contemporary complicated understanding fluctuation of the exchange rate. There is also mentioned how the single theories deals with the factors which affect exchange rate, what is their pros and cons at the theoretical level and also at the empirical level. It prooves empirically the failure of the theoretical approaches through the factors which are not mentioned in the theory and the failure of various assumptions which are not achievable in present open economy in the area of the member states of the European Union.
Klíčová slova: exchange market; money pair; volatility

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 31. 1. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39937/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: