Návrh metodiky pro efektivní testování a vyhodnocování uživatelského prožitku menších webových aplikací

Název práce: Návrh metodiky pro efektivní testování a vyhodnocování uživatelského prožitku menších webových aplikací
Autor(ka) práce: Novák, Ondřej
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Šedivá, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem této diplomové práce je návrh metodiky pro efektivní testování a vyhodnocování uživatelského prožitku menších webových aplikací. Navrhovaná metodika je založena na poznání problematiky testování uživatelského prožitku v rámci malých projektů, prozkoumání principů současných metodických postupů a analýze metod testování a vyhodnocování uživatelského prožitku. Na základě provedené analýzy jsou zvoleny vhodné metody a sestaven metodický postup. Součástí práce je také ověření metodiky na reálném projektu v praxi s cílem odhalit její případné nedostatky. Práce se tak skládá ze dvou částí. První, teoretická část, obsahuje rozbor problematiky uživatelského prožitku a jeho testování, popis principů metodik a velký důraz je kladen na analýzu samotných metod. Druhá, praktická část, je pak věnována návrhu metodiky a jejího ověření v praxi. Navržená metodika by měla být přínosem především pro menší vývojové týmy nebo společnosti, které mají potřebu se testováním uživatelského prožitku zabývat, avšak nemají dostatek zdrojů pro vývoj metodiky vlastní, nebo nákup metodiky vyvinuté jinou společností. V praxi jsem totiž nenarazil na žádný volně dostupný metodický postup pro testování uživatelského prožitku, který by byl navíc navržen speciálně pro malé projekty.
Klíčová slova: webové aplikace; použitelnost; uživatelské testování; metody; metodika; testování softwaru; user experience; uživatelský prožitek
Název práce: Designing Methodology for Effective Testing and Evaluating User Experience of Small Web Applications
Autor(ka) práce: Novák, Ondřej
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Šedivá, Zuzana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main objective of this diploma thesis is to design an efficient methodology for testing and evaluating user experience of smaller web applications. The proposed methodology is based on understanding the issues of user experience testing of small projects, exploring the principles of current methodologies and analysis methods for testing and evaluating user experience. Based on the analysis, appropriate methods are selected and the methodology is assembled. Part of this thesis is verifying the methodology on a real project in practice in order to reveal its potential shortcomings. This thesis is composed of two parts. The first, theoretical part includes analysis of user experience issues and its testing, description of the methodology principles and the analysis of methods themselves. The second part includes the designed methodology and its verification in practice. Proposed methodology should be beneficial for small development teams or companies that have a need for testing the user experience, but do not have enough resources to develop their own methodology or purchase the methodology developed by another company. In practice, I was not able to find freely available methodology for testing the user experience, which would also be designed specifically for small projects.
Klíčová slova: usability; web application; methods; methodology; user testing; software testing; user experience

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Kognitivní informatika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 12. 2011
Datum podání práce: 12. 12. 2012
Datum obhajoby: 4. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35293/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: