Možnosti využití HTML5

Název práce: Možnosti využitia HTML5
Autor(ka) práce: Šlapka, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Rais, Aziz Ahmad
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca je venovaná novému štandardu HTML5. Cieľom je poukázať na jeho možnosti využitia a prínosy oproti HTML4. Ďalším cieľom je analyzovať podporu HTML5 v najmodernejších webových prehliadačoch na desktopoch aj mobilných zariadeniach. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. Teoretická časť je rozdelená na 5 kapitol. V prvej kapitole je popísaný úvod do problematiky a definície hlavných pojmov. V druhej kapitole sú popísané rozdiely HTML4 a HTML5 prvkov. Tretia kapitola popisuje HTML5 API. Štvrtá kapitola analyzuje podporu HTML5 vlastností vo webových prehliadačoch. Posledná kapitola teoretickej časti pojednáva o nástrojoch užitočných pre vývoj HTML5 aplikácií podľa najlepších praktík. V praktickej časti sú demonštrované vybrané HTML5 vlastnosti na príkladoch webových stránok. Praktické príklady sú popisované formou určitého návodu. Prínosom práce je poukázanie na výhody HTML5 oproti starému štandardu, analyzovanie podpory HTML5 vo webových prehliadačoch a prezentovanie nadobudnutých znalostí v praxi. Práca je určená prevažne pre webových vývojárov, ktorým môže slúžiť ako referenčná príručka. HTML5 štandard je budúcnosťou a jeho používaním weboví vývojári môžu prispieť k celkovému skvalitneniu webu.
Klíčová slova: API; prehliadače; web; štandard; HTML5; localstorage
Název práce: Možnosti využití HTML5
Autor(ka) práce: Šlapka, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Rais, Aziz Ahmad
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce je věnována novému standardu HTML5. Cílem je poukázat na jeho možnosti využití a přínosy oproti HTML4. Dalším cílem je analyzovat podporu HTML5 v nejmodernějších webových prohlížečích na desktopech i mobilních zařízeních. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena na 5 kapitol. V první kapitole je popsán úvod do problematiky a definice hlavních pojmů. V druhé kapitole jsou popsány rozdíly HTML4 a HTML5 prvků. Třetí kapitola popisuje HTML5 API. Čtvrtá kapitola analyzuje podporu HTML5 vlastností ve webových prohlížečích. Poslední kapitola teoretické části pojednává o nástrojích užitečných pro vývoj HTML5 aplikací podle nejlepších praktik. V praktické části jsou demonstrovány vybrané HTML5 vlastnosti na příkladech webových stránek. Praktické příklady jsou popisovány formou určitého návodu. Přínosem práce je poukázání na výhody HTML5 oproti starému standardu, analyzování podpory HTML5 ve webových prohlížečích a prezentování získaných znalostí v praxi. Práce je určena převážně pro webové vývojáře, kterým může sloužit jako referenční příručka. HTML5 standard je budoucností a jeho používáním weboví vývojáři mohou přispět k celkovému zkvalitnění webu.
Klíčová slova: localstorage; web; prohlížeč; štandard; HTML5; API
Název práce: Areas of HTML5 usage
Autor(ka) práce: Šlapka, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Rais, Aziz Ahmad
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This diploma thesis describes new HTML5 standard. The aim is to show the potential uses and benefits of HTML5 compared to HTML4. Another objective is to analyze the support of HTML5 in most advanced web browsers on desktops and mobile devices. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part is divided into 5 chapters. The first chapter describes the introduction to the main concepts and definitions. The second chapter describes the differences between HTML4 and HTML5 elements. The third chapter describes HTML5 API. The fourth chapter analyzes the support of HTML5 featu- res in web browsers. Last chapter of the theoretical part discusses tools based on best practices which are useful for developing HTML5 applications. In the practical part, there are implemented real examples of HTML5 features. Practical examples are described as a tutorial. The contribution of this work is a demonstration of the advantages of HTML5 over the old standard. Contribution is also analysis of support of HTML5 features in web browsers. The diploma thesis is intended primarily for web developers and can be used as a reference guide. HTML5 is the standard of the future, and web developers can contribute to the overall improvement of the web by using it.
Klíčová slova: API; HTML5; browsers; localstorage; web; standard

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 12. 2011
Datum podání práce: 20. 12. 2012
Datum obhajoby: 5. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36184/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: