Zhodnocení konvergence v rámci EU - důraz na komparaci starých a nových členských zemí

Název práce: ZHODNOTENIE KONVERGENCIE V RÁMCI EU-DÔRAZ NA KOMPARÁCIU STARÝCH A NOVÝCH ČLENSKÝCH ŠTÁTOV
Autor(ka) práce: Filip, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Čadil, Jan
Oponenti práce: Brožka, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca hodnotí konvergenciu v rámci Európskej únie so zameraním na staré členské krajiny v porovnaní s novými. Teoretická časť práce sa zaoberá pozadím pojmu konvergencia a ďalšími teóriami vysvetľujúcimi ekonomický rast. Nasledujúca časť práce zhodnocuje makroekonomické ukazovatele vo vnútri spoločenstva a významné determinanty ekonomickej výkonnosti jednotlivých krajín meraných pomocou HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily, HDI indexom a pod. Analytická časť práce skúma podmienenú konvergenciu alebo divergenciu jednotlivých blokov na základe metódy Baroo Sala i Martina, pomocou regresnej analýzy. Práca ďalej skúma variačný koeficient, sigma a beta konvergenciu jednotlivých blokov. Na záver hodnotí úroveň a rýchlosť konvergencie Českej a Slovenskej republiky na úrovni NUTS 3.
Klíčová slova: hrubý domácy product; ekonomický rast; konvergencia
Název práce: Zhodnocení konvergence v rámci EU - důraz na komparaci starých a nových členských zemí
Autor(ka) práce: Filip, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Čadil, Jan
Oponenti práce: Brožka, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce hodnotí konvergenci v rámci Evropské unie se zaměřením na staré členské země ve srovnání s novými. Teoretická část práce se zabývá pozadím pojmu konvergence a dalšími teoriemi vysvětlujícími ekonomický růst. Následující část práce zhodnocuje makroekonomické ukazatele uvnitř Společenství a významné determinanty ekonomické výkonnosti jednotlivých zemí měřených pomocí HDP na obyvatele v paritě kupní síly, HDI indexem a pod. Analytická část práce zkoumá podmíněnou konvergenci nebo divergenci jednotlivých bloků na základě metody Baroo Sala i Martina, pomocí regresní analýzy. Práce dále zkoumá variační koeficient, sigma a beta konvergenci jednotlivých bloků. Na závěr hodnotí úroveň a rychlost konvergence České a Slovenské republiky na úrovni NUTS 3.
Klíčová slova: ekonomický růst; hrubý domácí produkt; konvergence
Název práce: EVALUATION OF CONVERGENCE IN THE EU-EMPHASIS ON THE COMPARISON OF OLD AND NEW MEMBER STATES
Autor(ka) práce: Filip, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Čadil, Jan
Oponenti práce: Brožka, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis evaluates the convergence within the European Union, focusing on the old Member States compared to the new ones. The theoretical part deals with the background of convergence and other theories explaining economic growth. The following section assesses the macroeconomic indicators work within the community and an important determinant of economic performance of individual countries, as measured by GDP per capita in purchasing power parity, and the HDI index. The analytical part of the thesis examines the conditional convergence or divergence of each block based on the method Barone Sala i Martin, using regression analysis. This work also examines the coefficient of variation, sigma and beta convergence of the various blocks. Finally, evaluate the level and rate of convergence of the Czech and Slovak Republic at NUTS level 3
Klíčová slova: economic growth; gross domestic product; convergention

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionální studia
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 5. 2011
Datum podání práce: 20. 8. 2011
Datum obhajoby: 6. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31911/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: