Analýza platebních systémů v České a Slovenské republice

Název práce: Analýza platobných systémov v Českej a Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Molnárová, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Schlossberger, Otakar
Oponenti práce: Le, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá analýzou medzibankových platobných systémov v Českej a Slovenskej republike. V práci je vymedzený pojem platobného styku, platobnej služby a sú popísané základné druhy platobných systémov, čo slúži ako teoretický základ pre ďalšiu analýzu. Nakoľko sú obe krajiny členskými štátmi Európskej únie, práca obsahuje aj stručnú charakteristiku platobných systémov v Európskej únii a ich právnou úpravu. Ďalej je pozornosť venovaná charakteristike platobných systémov v Českej republike a na Slovensku. V Českej republike funguje jediný medzibankový platobný systém CERTIS, zatiaľ čo na Slovensku fungujú platobné systémy dva. Prvým z nich je TARGET2-SK slúžiaci prevažne k spracovaniu veľkoobjemových medzibankových platieb, druhým je retailový systém SIPS. Posledná časť diplomovej práce je venovaná komparatívnej analýze systémov v oboch krajinách, a to na základe počtu účastníkov, počtu uskutočnených transakcií a objemu uskutočnených transakcií za časové obdobie od roku 2006 do roku 2011.
Klíčová slova: SIPS; platobné systémy; CERTIS; TARGET2
Název práce: Analýza platebních systémů v České a Slovenské republice
Autor(ka) práce: Molnárová, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Schlossberger, Otakar
Oponenti práce: Le, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá analýzou mezibankovních platebních systémů v České a Slovenské republice. V práci je vymezený pojem platebního styku, platební služby a jsou popsané základní druhy platebních systémů, což slouží jako teoretický základ pro další analýzu. Vzhledem k tomu, že jsou oba státy členskými státy Evropské unie, práce obsahuje i stručnou charakteristiku platebních systémů v Evropské unii a jejich právní úpravu. Dále je pozornost věnovaná charakteristice platebních systémů v České republice a na Slovensku. V České republice funguje jediný mezibankovní platební systém CERTIS, kdežto na Slovensku fungují platební systémy dva. Prvním z nich je TARGET2-SK sloužící převážně pro zpracování velkoobjemových mezibankovních plateb, druhým je retailový systém SIPS. Poslední část diplomové práce je věnovaná komparativní analýze systémů v obou státech, a to na základě počtu účastníků, počtu uskutečněných transakcí a objemu uskutečněných transakcí za časové období od roku 2006 do roku 2011.
Klíčová slova: TARGET2; platební systém; CERTIS; SIPS
Název práce: Analysis of payment systems in the Czech republic and Slovak republic
Autor(ka) práce: Molnárová, Lucia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Schlossberger, Otakar
Oponenti práce: Le, Simona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis analyses the interbank payment systems in the Czech republic and Slovak republic. First chapter includes the definitions and basic characteristics of payment system and payment services. Both analysed countries are members of the European Union, next chapter so defines its payment systems and their legislation background, with the focus on TARGET2 system. Chapter 3 and 4 concentrate on characteristics of Czech and Slovak payment systems from different points of view. In Slovakia, there are two payment systems, large-value system TARGET2-SK and retail system SIPS. In Czech Republic operates only one payment system CERTIS for both types of transactions. The last and main part of thesis is devoted to detailed analysis of statistical data for these payment systems concerning the period from 2006 to 2011.
Klíčová slova: SIPS; CERTIS; TARGET2; payment system

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 7. 2011
Datum podání práce: 30. 11. 2012
Datum obhajoby: 6. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32623/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: