Studie zabývající se dopady nové bankovní regulace na cykličnost kapitálových požadavků v České Republice

Název práce: A STUDY ASSESSING THE IMPACTS OF NEW REGULATORY PROPOSALS ON CYCLICALITY OF CAPITAL REQUIREMENTS: THE CASE OF THE CZECH REPUBLIC
Autor(ka) práce: Bartůsek, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Chytil, Zdeněk
Oponenti práce: Tříska, Dušan
Jazyk práce: English
Abstrakt:
This work focuses on new regulatory proposals, primarily Basel III accords and analyzes its ability to create a buffer for recurrent credit bubbles. This paper follows a research made by Lis, Pagés and Saurina [2000]. Their paper has illustrated the cyclicality of loan growth and GDP growth for Spain. This cyclicality is supported by cyclical Basel II regulation. In this paper is examined the ability of new regulatory proposals such as Basel III, statistical provisions and change in the approach to the probability of default, to cope with recurrent credit bubbles. According to my critical assessment, Basel III may not be able to create sufficient capital buffer for exceptional credit bubbles such as the current one. This buffer suggested by Basel III has several drawbacks which may decrease its functionality. Statistical provision is not an appropriate measure either, because it could weaken the fair and true view of financial statements principle. Change in approach to probability of default seems to be rational and effective. The only issue may relate to its recovery mechanisms. It doesn't support economic growth in time of economic recession. The author's proposal of new countercyclical buffer, which would be based on credit-to-GDP ratio and GDP growth to loan growth gap is introduced at the end of this work. Although this measure may have negative impact on GDP growth, it may create an appropriate buffer to systematic credit risk.
Klíčová slova: Basel III; countercyclical buffer; Basel II; banking regulation
Název práce: Studie zabývající se dopady nové bankovní regulace na cykličnost kapitálových požadavků v České Republice
Autor(ka) práce: Bartůsek, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Chytil, Zdeněk
Oponenti práce: Tříska, Dušan
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Tato práce představuje nové regulatorní návrhy, především Basel III, a analyzuje jejich dopady na kapitálový polštář. Podle Lis, Pagés a Saurina existuje cykličnost mezi růstem úvěrů a růstem HDP ve Španělsku. Tato cykličnost je umocněna současnou regulací Basel II. V této práci navazuji na jejich úvahy, jako i na mnoha dalších ekonomů se stejnými zjištěními a posuzuji schopnost nových regulatorních návrhů, jakými jsou Basel III, statistická opravná položka a změny v přístupu vypočtu pravděpodobnosti selhání se vypořádat s opakujícími se úvěrovými bublinami, jakož i jejich dopady na bankovní instituce. Na základě analýzy Baselu III a jeho opatření jsem dospěl k závěru, že Basel III pravděpodobně nebude schopen vytvořit dostatečný kapitálový polštář, který by dostatečně ochránil bankovní sektor. Tato regulace obsahuje několik nedostatků, které mohou ohrozit jeho funkčnost. Avšak, ani druhé opatření, kterým je statistická opravná položka se nezdá být vhodným opatřením, jelikož by mohla oslabit princip věrného a poctivého obrazu finančních výkazů. Poslední z opatření, kterým je změna v přístupu k pravděpodobnosti selhání se zdá být racionální a mohlo by být vysoce efektivní. Jediný problém může nastat během procesu ekonomického oživení. Kvůli konstantní pravděpodobnosti selhání, která bude buď nějakým průměrem, nebo bude stanovená jako v období recese, nebude toto opatření reagovat na ekonomický cyklus, a tedy nebude pomáhat ekonomickému oživení. Na konci práce je představen autorův návrh na výpočet proticyklického polštáře. Tento návrh je postaven na poměru úvěrů k HDP a rozdílu mezi růstem HDP a úvěrů. Přestože toto opatření může mít negativní vliv na růst HDP, může vytvořit tolik potřebný kapitálový polštář, který bude reagovat na růst úvěrového rizika a tvořit kapitálovou rezervu pro případ splasknutí další systematické úvěrové bubliny.
Klíčová slova: proticyklický polštář; bankovní regulace; Basel III; Basel II

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 12. 2011
Datum podání práce: 22. 5. 2012
Datum obhajoby: 8. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36080/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: