Dopady finanční krize na veřejné finance v ČR

Název práce: Dopady finanční krize na veřejné finance v ČR
Autor(ka) práce: Hudáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ochrana, František
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predkladaná diplomová práca sa zaoberá dopadmi finančnej krízy na verejné financie v Českej republike. Cieľom práce je priblížiť čitateľom zásah finančnej krízy do štátneho rozpočtu ČR jak na výdajovej strane, tak i na strane príjmov. Okrem toho sa podľa maastrichtských kritérií hodnotí dopad krízy na dlh verejného rozpočtu a deficit štátneho rozpočtu. V práci sú použité zdroje predovšetkým z ČNB, MFČR a OECD. V teoretickej časti je definovaný pojem "finančná kríza", popísané príčiny vzniku finančnej krízy a analýza dopadov finančnej krízy na svetové trhy. Ďalšia, hlavná, časť sa venuje skúmaniu a analýze dopadov finančnej krízy na verejný rozpočet, konkrétne na príjmy, výdaje, dlh a deficit rozpočtov. V závere práce nájdeme adekvátne odporučenia a zhrnutie poznatkov, ktoré vyplývajú z vykonaných analýz.
Klíčová slova: výdaje; príjmy; maastrichtské kritéria; finančná kríza; dlh; deficit
Název práce: Dopady finanční krize na veřejné finance v ČR
Autor(ka) práce: Hudáková, Zuzana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ochrana, František
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předkládaná diplomová práce se zabývá dopady finanční krize na veřejné finance v České republice. Cílem práce je přiblížit čtenářům zásah finanční krize do státního rozpočtu ČR jak na výdajové straně, tak i na straně průjmů. Kromě toho se podle maastrichtských kritérií hodnotí dopad krize na dluh veřejného rozpočtu a deficit státního rozpočtu. V práci jsou použité zdroje především z ČNB, MFČR a OECD. V teoretické části je definovaný pojem "finanční krize", popsané příčiny vzniku finanční krize a analýza dopadů finanční krize na světové trhy. Další, hlavní, část se věnuje zkoumaní a analýze dopadů finanční krize na veřejný rozpočet, konkrétně na příjmy, výdaje, dluh a deficit rozpočtů. V závěre práce najdeme adekvátní doporučení a shrnutí poznatků, které vyplývají z vykonaných analýz.
Klíčová slova: výdaje; příjmy; dluh; finanční kríza; deficit; maastrichtské kritéria
Název práce: Impact of financial crisis on public finance in Czech Republic
Autor(ka) práce: Hudáková, Zuzana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ochrana, František
Oponenti práce: Vítek, Leoš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The final thesis deals with impact of financial crisis on public finance in Czech Republic. The aim of my thesis is to give to a reader an idea about impact of financial crisis on the state budget of CR, especially on expenditure and revenue side. Except of this, according to the Maastricht criteria, it is evaluated effect on debt of public budget and deficit of state budget. At the thesis are used sources mostly from CNB, MFCR and OECD. In theoretical part is defined the term "financial crisis", described causes of origin of the financial crisis and analysis impact of financial crisis on the world markets. Next part of the thesis is devoted to examination and analyzes of impacts of financial crisis on public budget, particularly on revenues, expenditures, debt and deficit of the budgets. At last part of the diploma thesis we can find adequate recommendations and summary of knowledge, which emerged from provided analysis.
Klíčová slova: expenditures; debt; Maastricht criteria; financial crisis; revenues; deficit

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 4. 2011
Datum podání práce: 29. 1. 2013
Datum obhajoby: 8. 2. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31869/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: