Frankova diktatura a její dopady na současnou španělskou ekonomiku

Název práce: Frankova diktatura a její dopady na současnou španělskou ekonomiku
Autor(ka) práce: Konířová, Ilona
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Melcher, Ota
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem této práce je zhodnotit vojenský režim Francisca Franca y Bahamonde a následně popsat vliv této diktatury na současnou španělskou ekonomiku. Práce je rozdělena do 5 kapitol, z nichž první popisuje okolnosti, které vedly ke vzniku občanské války v roce 1936. Následné kapitoly chronologicky mapují průběh období Frankovy vlády a jeho dopady na národní hospodářství. Zvláštní důraz je kladen na rok 1959, kdy byl vytvořený Stabilizační program, jenž ukončil systém autarkie a otevřel španělskou ekonomiku světovému hospodářství. V poslední kapitole je popsán transformační proces země po smrti svého vůdce a postupná integrace do Evropského společenství. V této kapitole se zároveň zaměřuji na analýzu všech faktorů z Frankovy vlády, které mohly zapříčinit současnou ekonomickou krizi země. Podstatný prostor je zde věnován problému nezaměstnanosti, který v současné době nejvíce sužuje španělskou společnost. Závěr práce se věnuje shrnutí Frankovy vlády a možnému řešení ze současné krize.
Klíčová slova: Současný ekonomický stav; Transformace; Pováleční obnova; Španělsko 1939-1975; Stabilizační plán
Název práce: Regime of Franko and the impact of its government to the current spanish economy
Autor(ka) práce: Konířová, Ilona
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Čajka, Radek
Oponenti práce: Melcher, Ota
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to evaluate the military regime of Francisco Franco y Bahamonde and to describe the impact of this government on the current economic situation of the country. The thesis is divided into five parts. First chapter clarifies the causes of the civil war which started in 1936. Furthermore, the thesis analyses in detail the government of Franco and the effects of this regime to the national economy. A significant part is dedicated to the Stabilization plan, which was created in 1959. This economic plan was the most important act of this period. It ended up with the system of autarchy and led the country to world economic collaboration. The last chapter describes the economic and political situation of the country after the death of its leader. Particular emphasis is put on analysis of the regime of Franco which could have caused the current economic crisis. There is also a special focus on the unemployment, one of the biggest problems of the present Spanish economy. Lastly, the thesis summarizes the government of Franco and a possible solution to the current crisis.
Klíčová slova: Spain 1939-1975; Economy transformation; Stabilization plan; Post-war recuperation; Current spanish economy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 9. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2013
Datum obhajoby: 21. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38996/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: