Vývoj a postavení Dánska v EÚ

Název práce: Vývoj a postavenie Dánska v EÚ
Autor(ka) práce: Killingerová, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Tunkrová, Věra
Oponenti práce: Kačírková, Eliška
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Európska integrácia je veľmi špecifický proces, najmä čo sa týka jej komplexnosti. Nie všetky krajiny, ktoré Európska Únia zoskupuje však majú záujem sa plne podieľať na integračných snahách celku. Práve takýmto prístupom je charakteristické Dánske kráľovstvo. Cieľom tejto práce je objasnenie postavenia Dánska a špecifickosť jeho vzťahu k Európskej Únii. Hlavnou problematikou práce sú vyjednané opt-outs, ich vplyv na mieru integrácie a možnosti rozhodovania v rámci zoskupenia a čo by prinieslo ich zrušenie. V prvej časti práce sú zdôraznené charakteristické znaky krajiny. Druhá kapitola obsahuje historický exkurz vývoja Dánska v procese integrácie. Tretia časť práce sa venuje vyjednaným výnimkám, analýze ich vplyvu, či už pozitívneho alebo negatívneho. A posledná časť práce je zameraná na zhodnotenie Dánskeho predsedníctva v rámci Únie.
Klíčová slova: opt-outs; Dánsko a integrácia; Európska Únia; Dánske predsedníctvo 2002; Dánske predsedníctvo 2012
Název práce: Vývoj a postavení Dánska v EÚ
Autor(ka) práce: Killingerová, Michaela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Tunkrová, Věra
Oponenti práce: Kačírková, Eliška
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Evropská integrace je velice specifický proces, hlavně co se týče její komplexity. Ne všechny státy, které Evropská unie seskupuje, projevují zájem plně se podílet na integračních snahách celku. Právě takovým přístupem je charakteristické Dánské království. Cílem této práce je objasnění postavení Dánska a specifičnost jeho vztahu k Evropské unii. Hlavním tématem práce jsou vyjednaná opt-outs, jejich vliv na míru integrace a možnosti rozhodování v rámci seskupení a co by přineslo jejich zrušení. V prvé části práce jsou zdůrazněny charakteristické znaky Dánska. Druhá kapitola obsahuje historický exkurs vývoje Dánska v procesu integrace. Třetí část práce se věnuje vyjednaným výjimkám, analýze jejich vlivu, ať už pozitivního nebo negativního. A poslední část práce je zaměřená na zhodnocení dánského předsednictví v rámci Unie.
Klíčová slova: Dánsko a integrace; Dánské předsednictví 2002; opt-outs; Dánské předsednictví 2012; Evropská unie
Název práce: The development and position of Denmark in EU
Autor(ka) práce: Killingerová, Michaela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Tunkrová, Věra
Oponenti práce: Kačírková, Eliška
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
European integration is very specific process especially in terms of its complexity. Not all the European Union participating countries are interested in full integration. Such an approach is characteristic of the Kingdom of Denmark (hereinafter referred to as "Denmark"). The aim of this thesis is therefore to introduce and clarify the position of Denmark in light of its specific relation with European Union. The main focus area will be to talk about opt-outs and how they influence level of integration and Denmark's decision-making options within EU. I will also look at what would abolition of opt-outs bring. The first part outlines the characteristics of Denmark. The second chapter is presenting the history of Denmark in the European integration process. The third part refers to the negotiated exceptions and analyzes their impact, whether positive or negative. Finally, the last part of the thesis focuses on the results of the Danish Presidency of the Council of the European Union
Klíčová slova: Denmark and integration; European Union; Denmark Presidency 2012; Denmark Presidency 2002; opt-outs

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2012
Datum podání práce: 1. 6. 2013
Datum obhajoby: 22. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39579/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: