Manažerská komunikace v podniku

Název práce: Manažerská komunikace v podniku
Autor(ka) práce: Růžičková, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Průša, Přemysl
Oponenti práce: Vidlař, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá významem manažerské komunikace v podniku. Především jsou zdůrazněny různé formy komunikace v podnikatelském prostředí, efektivní strategie úspěšného dorozumívání v organizaci, taktika krizové komunikace, nejčastější bariéry, konflikty a jejich překonávání. Dále se práce zaměřuje na problémy a změny související se současným trendem globalizace, kterými jsou odlišnosti v dorozumívání v nadnárodních společnostech nebo vliv technologie. Způsob komunikace v praxi je demonstrován v analýze dotazníkového šetření mezi manažery firmy Lafarge Cement, a.s. Primární data byla získávána ze zodpovězených emailů, kterého se zúčastnilo 5 manažerů této firmy. Dle vyhodnocení odborných odpovědí lze říci, že teoretické poznatky z oblasti forem komunikace a efektivní strategické komunikace se často shodují s praxí. Zřejmé je, že komunikaci není radno podceňovat a v praxi je správné dorozumívání jeden z nejdůležitějších faktorů úspěšné společnosti. Manažeři výše zmíněné firmy popisují i krizovou komunikaci, kde vychází z postupů a doporučení psaných v odborné literatuře. Výsledný rozbor manažerských odpovědí jasně ukazuje, že ačkoli je v praxi na správnou komunikaci kladen velký důraz (školení, motivace, hodnocení), téměř nikdy nelze dosáhnout dokonalého dorozumívání napříč celou organizací a manažeři ve firmě musí neustále čelit bariérám a v této oblasti se vzdělávat.
Klíčová slova: kulturní vlivy; efektivní strategická komunikace; bairéry; manažer; management; komunikace
Název práce: The manager’s communication in a company
Autor(ka) práce: Růžičková, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Průša, Přemysl
Oponenti práce: Vidlař, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the importance of managerial communication in the company. There are mainly stressed different forms of communication in the business environment, effective strategies of successful communication in the organization, crisis communication tactics, the most common barriers, conflicts and their overcoming. This work further focuses on the challenges and changes associated with the current trend of globalization, such as the differences in communication in multinational companies or the influence of technology. The way of communication in practice is demonstrated in the analysis of a questionnaire survey held among managers of Lafarge Cement, a.s. Primary data were obtained from the answered email queries. Five managers of the company participated in the survey. According to the evaluation of these expert answers it can be said that the theoretical knowledge of the forms of communication and effective strategic methods of communication often corres pond with practice. Obviously, the communication is not to be underestimated. In practice, proper communication is one of the most important factors for a successful company. Aforementioned managers also describe emergency communication, where they follow procedures and recommendations written in the literature dealing with this subject. The final analysis of managerial responses clearly shows that, although in practice the correct communication is under a great emphasis (training, motivation, evaluation), it is almost impossible to achieve perfect communication throughout the whole organization and managers in the company must constantly face barriers in this area and need to be further educated.
Klíčová slova: cultural influence; barriers; effective strategic managerial communication; manager; management; communication

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 6. 2012
Datum podání práce: 30. 4. 2013
Datum obhajoby: 23. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38005/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: