Postavení EU ve světové ekonomice: porovnání s USA a Japonskem

Název práce: Postavenie EU v svetovej ekonomike: porovnanie s USA a Japonskom
Autor(ka) práce: Fečová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Kačírková, Eliška
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom bakalárskej práce je zhodnotiť súčasné postavenie Európskej únie ako jedného z najvplyvnejších aktérov v globálnom hospodárstve. Pri analýze je využitá komparácia s ďalšími dvomi významnými svetovými mocnosťami -- USA a Japonskom. Prvá časť práce je zameraná na výkonnosť daných ekonomík, ktorá je posudzovaná z hľadiska absolútnej produkcie (HDP) a hospodárskeho rastu. Následne pôjde o identifikáciu dopadov rastu na zamestnanosť, cenovú stabilitu a stav verejných financií a vymedzenie hlavných ekonomických a sociálnych problémov. Druhá kapitola hodnotí vonkajšie vzťahy EU na základe obchodnej výkonnosti a kapitálových tokov. Taktiež je analyzovaná účasť na medzinárodnom prenose vedecko-technologických poznatkov a migrácia pracovnej sily. Cieľom poslednej kapitoly je zhodnotiť súčasnú pozíciu EU vo svete na základe porovnania so svetovými ukazovateľmi. Vzhľadom k tomu sú následne vymedzené hlavné problémy EU, ktorým je najmä oslabujúca konkurencieschopnosť v súvislosti s krízou a rýchlym nástupom rozvíjajúcich sa krajín a sú predstavené spôsoby na ich prekonávanie.
Klíčová slova: postavenie; svetová ekonomika; Európska únia
Název práce: Postavení EU ve světové ekonomice: porovnání s USA a Japonskem
Autor(ka) práce: Fečová, Zuzana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Kačírková, Eliška
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnotit současné postavení Evropské unie jako jednoho z nejvlivnějších aktérů v globálním hospodářství. Při analýze je využita komparace s dalšími dvěma významnými světovými mocnostmi -- USA a Japonskem. První část práce je zaměřena na výkonnost daných ekonomik, která je posuzována z hlediska absolutní produkce (HDP) a hospodářského růstu. Následně půjde o identifikaci dopadů růstu na zaměstnanost, cenovou stabilitu a stav veřejných financí a vymezení hlavních ekonomických a sociálních problémů. Druhá kapitola hodnotí vnější vztahy EU na základě obchodní výkonnosti a kapitálových toků. Taktéž je analyzována účast na mezinárodním přenosu vědecko-technologických poznatků a migrace pracovní síly. Cílem poslední kapitoly je zhodnotit současnou pozici EU ve světě na základě porovnání se světovými ukazateli. Vzhledem k tomu jsou následně definovány hlavní problémy EU, kterým je zejména oslabující konkurenceschopnost v souvislosti s krizí a rychlým nástupem rozvíjejících se zemí a jsou představeny způsoby jejich překonávání.
Klíčová slova: Evropská unie; postavení; světová ekonomika
Název práce: The position of the EU in the world economy: comparison with USA and Japan
Autor(ka) práce: Fečová, Zuzana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Cihelková, Eva
Oponenti práce: Kačírková, Eliška
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main purpose of this bachelor's thesis is to evaluate the current status of the European Union as one of the most influential players in the global economy. The analysis uses comparison with the other two major world powers -- USA and Japan. The first part is focused on the performance of the economies in terms of absolute production (GDP) and economic growth. The chapter then identifies the impact of growth on employment, price stability and public finances and defines the major economic and social problems. The second chapter assesses the EU's external relations based on the trade performance and capital flows. It also analyzes the participation in the international transfer of science and technology and labour migration. The aim of the last chapter is to assess the current position of the EU in the world by comparison with the world indicators. Considering this comparison, the chapter defines the main EU problems as particularly decreasing competitiveness in the context of crisis and rapid onset of developing countries. In this chapter are then reported and presented ways how to overcome these problems.
Klíčová slova: position; global economy; European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 24. 1. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 22. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35602/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: