Ekonomická analýza společnosti Dřevoterm, s.r.o

Název práce: Ekonomická analýza společnosti Dřevoterm, s.r.o
Autor(ka) práce: Androvičová, Adela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vávrová, Hana
Oponenti práce: Slunčík, Peter
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ekonomická analýza sa zaoberá skúmaním určitého ekonomického celku a využíva pri tom množstvo ekonomických i matematicko-štatistických metód a postupov. V predloženej diplomovej práci uskutočňujeme ekonomickú analýzu drevospracujúcej spoločnosti Dřevoterm, s.r.o. za roky 2007 až 2011 na základe externe dostupných dát. Z metód ekonomickej analýzy sú v práci využité postupy finančnej analýzy zahrňujúce analýzu absolútnych a pomerových ukazovateľov, pyramídový rozklad ukazovateľov a súhrnné indexy hodnotenia. Ďalej sa v práci podrobne venujeme analýze čistého pracovného kapitálu, analýze nákladov a zásob. Získané výsledky hodnotíme v súvislosti teoreticky optimálnych hodnôt, priemerných výsledkov celého odvetvia drevospracujúceho priemyslu a v súvislosti externých faktorov, ktoré v sledovaných rokoch na podnik pôsobili. Výsledky ukazujú, že napriek rastúcim tržbám, väčšina počítaných ukazovateľov zaznamenala v sledovanom období zhoršujúci trend a spoločnosť by sa mala zamerať predovšetkým na zníženie nákladovosti tržieb.
Klíčová slova: Dřevoterm, s.r.o.; drevospracujúci priemysel; finančná analýza; ekonomická analýza
Název práce: Ekonomická analýza společnosti Dřevoterm, s.r.o
Autor(ka) práce: Androvičová, Adela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Vávrová, Hana
Oponenti práce: Slunčík, Peter
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ekonomická analýza se zabývá zkoumáním určitého ekonomického celku a využívá při tom řadu různých ekonomických i matematicko-statistických metod a postupů. V předložené diplomové práci je provedena ekonomická analýza dřevozpracující společnosti Dřevoterm, s.r.o. za roky 2007 až 2011 na základě externě dostupných dat. Z metod ekonomické analýzy jsou použity postupy finanční analýzy zahrnující analýzu absolutních a poměrových ukazatelů, pyramidový rozklad ukazatelů a souhrnné indexy hodnocení. Dále se v práci podrobně věnujeme analýze čistého pracovního kapitálu, analýze nákladů a zásob. Získané výsledky jsou hodnoceny v souvislosti teoreticky optimálních hodnot, průměrných výsledků celého odvětví dřevozpracujícího průmyslu i v souvislosti externích faktorů, které na podnik v sledovaných letech působily. Výsledky ukazují, že navzdory rostoucím tržbám zaznamenala většina počítaných ukazatelů ve sledovaném období zhoršující trend a společnost by se měla zaměřit především na snížení nákladovosti tržeb.
Klíčová slova: Dřevoterm, s.r.o.; dřevozpracující průmysl; finanční analýza; ekonomická analýza
Název práce: Economic analysis of the company Dřevoterm, s.r.o
Autor(ka) práce: Androvičová, Adela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Vávrová, Hana
Oponenti práce: Slunčík, Peter
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Economic analysis investigates certain economic subject by using variety of different economic and mathematical-statistical methods and procedures. In the present work we perform economic analysis of wood producing company Dřevoterm, s.r.o. for the years from 2007 to 2011 based on externally available data. From approaches of economic analysis we use methods of financial analysis including analysis of absolute and relative financial ratios, pyramidal decomposition of financial ratios and global indexes of financial health. Further we analyze net working capital, costs and stocks of the company in detail. Obtained results are discussed in context of theoretically optimum values, average results of the whole wood producing industry and external factors which influenced analyzed company during past years. The results show that despite growing revenues of the company the majority of calculated indicators scored with a worsening trend and the company should focus primarily on reducing cost of revenues.
Klíčová slova: Dřevoterm, s.r.o.; wood products industry; financial analysis; economic analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 11. 2012
Datum podání práce: 30. 4. 2013
Datum obhajoby: 28. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40576/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: