Evropská dluhová krize z pohledu ekonomické teorie rakouské školy

Název práce: Európska dlhová kríza z pohľadu ekonomickej teórie rakúskej školy
Autor(ka) práce: Talian, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlík, Zdeněk
Oponenti práce: Melcher, Ota
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Dlhová kríza je v súčasnosti veľmi vážny problém nielen v krajinách eurozóny a EÚ, ale aj v celom svete. Táto bakalárska práca vysvetľuje príčiny vzniku dlhovej krízy v krajinách eurozóny a popisuje stav a jednotlivé špecifické problémy v krajinách PIIGS. Ďalej predstavuje rakúsku školu ekonómov ako menej známy ekonomický smer, jej históriu, predstaviteľov a hlavné princípy ich učenia. V tretej časti tejto bakalárskej práce je vysvetlená teória hospodárskych cyklov a úverovej expanzie podľa rakúskej školy. Taktiež je popísaná spojitosť medzi touto teóriou a dnešnou dlhovou krízou. V závere táto bakalárska práca poskytuje pohľad na riešenia súčasnej dlhovej krízy podľa EÚ a zamyslenie sa nad ich racionalitou a budúcnosťou Hospodárskej a menovej únie. V tejto časti je taktiež načrtnutý spôsob riešenia dlhovej krízy z pohľadu ekonomickej teórie rakúskej školy.
Klíčová slova: PIIGS; úverová expanzia; teória hospodárskych cyklov; rakúska škola; dlhová kríza
Název práce: Evropská dluhová krize z pohledu ekonomické teorie rakouské školy
Autor(ka) práce: Talian, Peter
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavlík, Zdeněk
Oponenti práce: Melcher, Ota
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Dluhová krize je v současnosti velmi vážný problém nejen v zemích eurozóny a EU, ale také v celém světě. Tato bakalářská práce vysvětluje příčiny vzniku dluhové krize v zemích eurozóny a popisuje stav a jednotlivé specifické problémy v zemích PIIGS. Dále představuje rakouskou školu ekonomů jako méně známý ekonomický směr, její historii, představitelů a hlavní principy jejich učení. Ve třetí části této bakalářské práce je vysvětlena teorie hospodářských cyklů a úvěrové expanze podle rakouské školy. Také je popsána spojitost mezi touto teorií a dnešní dluhovou krizí. V závěru tato bakalářská práce poskytuje pohled na řešení současné dluhové krize podle EU a zamyšlení nad jejich racionalitou a budoucností Hospodářské a měnové unie. V této části je také nastíněn způsob řešení dluhové krize z pohledu ekonomické teorie rakouské školy.
Klíčová slova: úvěrová expanze; teorie hospodářských cyklů; rakouská škola; PIIGS; dluhová krize
Název práce: European debt crisis according to the Austrian School of Economics
Autor(ka) práce: Talian, Peter
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavlík, Zdeněk
Oponenti práce: Melcher, Ota
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Debt crisis is at present a major problem not only in the eurozone or Europe but also in the whole world. This bachelor thesis deals with the origin of the debt crisis, explains current status and specific issues of PIIGS countries within the eurozone. Furthermore, it introduces the Austrian School of Economics, its history, main representatives and thier principles. In its third part this thesis interprets the Trade Cycle and the Credit Expansion Theory according to the Austrian School. The subject of this part of the thesis is to find the connection between the debt crisis and the theory. In the last part the thesis reflects on the possible ways the debt crisis is conducted or debated by the EU and speculates about the future of the eurozone. On the contrary to EU measures, there will be also Austrian debt crisis sollutions given.
Klíčová slova: PIIGS; credit expansion; trade cycle; Austrian School of Economics; debt crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 8. 2012
Datum podání práce: 19. 4. 2013
Datum obhajoby: 27. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38443/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: